Motorcross

Toprijders bevestigd voor E‐MX Race of Champions!

Enkele van de beste motorcrossers hebben hun deelname aan de 2e editie van de E-MX Race of Champions reeds bevestigd. Ze kunnen het Stefan Everts knap lastig maken op 29 april aanstaande in zijn strijd om de 2e titel van deze wel erg bijzondere wedstrijd. E-MX Race of Champions is een unieke motorcrosswedstrijd voor elektrische motoren in Zolder, waarbij de E staat voor Electric. Dat scheelt hem in decibels, maar niet spektakel!
 
MX2 wereldtoppers Tixier en Guillod

Vorig jaar ging de tienvoudige wereldkampioen met de allereerste E-MX titel aan de haal. En hoewel Stefan Everts heeft aangegeven zijn titel niet zonder slag of stoot af te staan, wacht hem toch geduchte concurrentie van volgende kleppers:

  •  Jordi Tixier (FRA), MX2 Vicewereldkampioen 2013. Tixier kende een aarzelende start van het seizoen maar hij stond op het podium tijdens de jongste GP in Bulgarije. Pittig detail: Stefan Everts is Txier's baas bij Red bull-KTM!
  • Valentin Guillod (ZWI), de MX2 rookie van Standing Construct-KTM is dé sensatie van het 2014 seizoen. De regerende Europese MX2 kampioen heeft bovendien de reputatie van een ijzersterke starter, een belangrijke kwaliteit in de korte E-MX reeksen.   
  • Damon Graulus (BEL),  één van de aanstomende Belgische beloften. Ook de Standing Construct-KTM teammaat van Guillod verkeert in goede doen. Hij schreef vorig weekend namelijk de Franse MX2 titel op zijn naam! Vorig jaar werd Damon 5de.
  • Yentel Martens (BEL), eindigde vorig jaar als derde in de eerste E-MX editie en heeft de ambitie om het dit jaar nog beter te doen.
  • Dietger Damiaens (BEL), een jonge belofte die staat te trappelen om het op te nemen tegen de toppers. Tijdens de eerste E-MX wedstrijd werd Dietger verdienstelijk 6de.
  • Marvin Vandaele (BEL), veelzijdige ex-GP rijder die in nationale wedstrijden steeds vooraan is te vinden. Ook Marvin deed vorig jaar al ervaring op met de KTM Freeride-E
  • Brent Vandoninck (BEL), is met zijn 17 jaar een aanstormend talent in de MX2 klasse. Bij de bookmakers staat hij hoog genoteerd als kanshebber op de titel.
  • David Cools (BEL), is weliswaar geen professioneel motorcrosser, maar hij legt de lat voor zichzelf hoog. Meer nog, hij belooft een ‘tournée générale’ aan al zijn fans als hij de finale niet haalt!
  • Greg Smets (BE), zoon van vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets en pas sinds 2 jaar in de competitie gestapt. Hij heeft duidelijk het talent van zijn vader geërfd en al enkele mooie overwinningen behaald.

Allen staan ze klaar om E-geschiedenis te schrijven met de speciaal voor de gelegenheid overgebrachte en identieke KTM Electric Freeride bikes.

Of gaat de E-MX Stig met de titel lopen?

Wie de overwinning al heeft ingezet op Stefan of één van de andere reeds gekende namen, zou wel eens voor een verrassing komen te staan. Niemand minder dan de E-MX Stig zou het hen wel eens zeer lastig kunnen maken. Maar wie is hij? Van waar komt hij? Welke taal spreekt hij? Niemand weet het, maat vast staat dat de E-MX Stig de uitdaging heeft aangenomen om iedereen van de titel te houden. Zijn carrière en eigenschappen als rijder kan in 3 woorden worden omschreven; snel, sneller, snelst!

Razendsnel en tactische parcours met een ‘Joker Lane’ geïnspireerd door BMX en Four Cross                                                                                      

Na de trainingen werken de rijders twee tegen twee een chrono sessie af. Hiermee worden de groepen en startposities van de wedstrijden bepaald. De wedstrijden zelf zijn 4 razendsnelle rondes op een kort en technisch parcours. Om het spel extra spannend en tactische te maken is er ook een ‘Joker Lane’ voorzien. Dit is een short cut die ze maar in 1 van de 4 rondes mogen gebruiken. Het komt er op aan om deze Joker Lane op het juiste moment en in de juiste ronde te benutten. Misschien is het dus toch niet voldoende om de snelste te zijn… spanning verzekerd.  

Het zal de kenners opvallen dat niet enkel het parcours, maar ook de manier waarop de wedstrijd wordt gereden geïnspireerd is op de snelle ‘short circuits’ uit de Four Cross, snowboard en BMX wedstrijden. Dit is geen toeval zo verklaart Thierry Deflandre, CEO Circuit Zolder en initiatiefnemer; “Met de opzet van de E-MX wedstrijden willen we een brug bouwen tussen motorcross en populaire jongerensporten als BMX en Four Cross. Korte explosieve wedstrijden die opbouwen naar een superspannende climax, dat is wat we met de E-MX wedstrijden willen bekomen. We merken dat BMX en Four Cross erg populair zijn bij de jeugd. Het is dan ook de perfecte leerschool om in de motorcross te stappen. Met deze nieuwe vorm van motorsport willen we de jeugd dan ook warm maken voor motorcross”.

De tweede E-MX Race of Champions van Circuit Zolder start op dinsdagavond 29 april om 18u en omstreeks 20u30 weten we wie de nieuwe E-MX Race of Champions 2014 kampioen is! De E-MX Race of Champions is een initiatief van Thierry Deflandre (CEO Circuit van Zolder) en Stefan Peetermans (CEO Technon) en wordt georganiseerd in samenwerking met de Belgische Motorrijdersbond (BMB), de Fédération Internationale de Motorcyclisme (FIM).

Dankzij de steun van Circuit Zolder, KTM, de FIM en de BMB is deze wedstrijd volledig gratis.

Partners

Back to top button