Enduro

Extra administratieve controles in enduro

Vanaf dit jaar worden er extra administratieve controle voorzien voor alle deelnemers aan de BMB enduro wedstrijden 2014. Tijdens deze controles zal elke deelnemer volgende documenten moeten kunnen voorleggen alvorens zich naar de technische controle te kunnen begeven: identiteitskaart, rijbewijs, groene verzekeringskaart en het inschrijvingsbewijs van de motorfiets. Tijdens de technische controle zal ook het chassisnummer worden gecontroleerd.

We wijzen op de nieuwe wetgeving inzake het motorrijbewijs:

RIJBEWIJS AM
Met het rijbewijs AM mag je vanaf 16 jaar een brommer, een scooter, een lichte motorfiets of een lichte vierwieler met een cilinderinhoud van maximum 50 cc of met een maximumvermogen van 4 kW (elektrische motorfietsen) besturen. Die voertuigen mogen niet sneller gaan dan 45 km/u.

RIJBEWIJS A1
Het rijbewijs A1 is geldig vanaf 18 jaar voor motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg.

RIJBEWIJS A2
Het rijbewijs A2 is geldig vanaf 20 jaar voor motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW/47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van 0,2 kW/kg. Het voertuig mag niet afgeleid zijn van een model met meer dan het dubbele vermogen.

RIJBEWIJS A
Het rijbewijs A is geldig vanaf 24 jaar voor motorfietsen met een vermogen groter dan 35 kW/47 pk. Die leeftijdslimiet wordt verminderd tot 22 jaar voor wie minimum al twee jaar een rijbewijs A2 heeft.

OPMERKINGEN
Er is geen rijbewijs vereist om een brommer of een scooter van maximum 50 cc die niet sneller gaat dan 25 km/u, te besturen.

Met een rijbewijs B (auto) kan je een brommer, een scooter, een lichte motorfiets of een lichte vierwieler van de categorie AM besturen.

Als je het rijbewijs B na 1 mei 2011 verkregen hebt, kan je na twee jaar een motorfiets of scooter van maximum 125 cc, met een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en met een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg besturen, op voorwaarde dat je vier uur opleiding in een rijschool gevolgd hebt. In dat geval is er geen theoretisch of praktisch examen. Als je rijbewijs voor 1 mei 2011 afgeleverd is, ben je niet verplicht om een opleiding te volgen om een brommer of een scooter te besturen. We raden dat echter toch aan. De lessen worden gegeven in de autorijscholen en in de centra voor doorgedreven rijopleiding. In dat geval (A1 met rijbewijs B) mag je alleen in België rijden. Om in het buitenland te rijden, moet je houder zijn van een volwaardig rijbewijs van categorie A1.

Als je voor eind 1988 het rijbewijs B (auto) gehaald hebt, mag je met een motorfiets of scooter zonder beperking van het vermogen of de cilinderinhoud op de openbare weg rijden.

Meer info omtrent het rijbewijs op: www.hetmotorrijbewijs.be

Partners

Back to top button