Motorcross

Vanluchene-vd Bogaart houden Belgische eer hoog in het WK zijspancross.

De zijspancrossers hebben er drie Grand Prix opzitten in 2018, en de Belgen spelen momenteel de hoofdrol in het WK . Nadat Joris Hendrickx, Ben Adriaenssen en Jan Hendrickx in de afgelopen  acht jaar, België vier wereldtitels schonken, maar  sedert eind 2016 de helm aan de wilgen hingen, was het eventjes  afwachten of de aflossing van de wacht er zou komen.  De voortekenen waren alvast gunstig, Vorig jaar, in 2017 dus , behaalde tijdens de Sidecarcross of Nations, België met drie nieuwe jonge rijders, Marvin Vanluchene, Arne Dierckens en Davy Sanders , in het Italiaanse Cingoli de derde plaats. 

Deze jongens trekken in 2018 alvast de goede lijn door. Tijdens de eerste Grand Prix van 2018, in het Nederlandse Oss  werd Vanluchene, met zijn co-piloot van den Bogaart meteen derde. Arne Dierckens kaapte er een knappe vijfde plaats weg.  Enkele weken later , in het Zuidfranse Castelnau-de-Levis werd Westvlaming Vanluchene tweede, na thuisrijders Giraud-Mucenieks.  Vanluchene pakte er toen ook de red plate, als nieuwe WK-leider.  Afgelopen weekend, in het Spaanse Talavera de la Reina  was het voor de 22-jarige Vanluchene , met zijn Hollandse co-piloot van den Bogaart helemaal raak : via een tweede en een eerste plek won Marvin Vanluchene, na een tumultueuze wedstrijd, zijn allereerste Grand Prix uit zijn carrière, en verstevigde daarmee zijn leiderspositie in het WK. Davy Sanders werd overigens knap zevende in Spanje.

In de WK tussenstand telt Vanluchene nu 13 punten voorsprong op de Nederlander Koen Hermans.  Onze andere landgenoten Davy Sanders en Arne Dierckens staan momenteel op een 10de en 14de plaats.  Tussen beide in  prijkt nog een andere Belg, Kristof Santermans op plaats twaalf.

De eerstvolgende Grand Prix wordt verreden in het Oekraïense Chernivtsi, op 6 mei.

Op Belgische oudste zijspancross website (°2002) www.sidecarcross.be , krijgt u naar goeie gewoonte van elke Grand Prix, zowel op zaterdag àls op zondag na de kwalificaties, en na elke reeks een  up to date wedstrijdverslag, uitslagen en fotoreportage. Volledige verslagen en fotoreportages van de recentse Grand Prix van Spanje, alsook de WK tussenstand,  te raadplegen op www.sidecarcross.be

Tekst en foto's: Rik Claeys

Partners

Back to top button