Classic Bike

Bikers’ Classic: Wayne Gardner en Phil Read in de kijker

Het circuit van Spa-Francorchamps wordt vanaf vrijdag 30 juni tot en met zondag 2 juli opnieuw volledig ingenomen door duizenden liefhebbers van klassieke motoren. De Bikers' Classic is ondertussen al aan haar 15de edtie toe en biedt opnieuw een uitgebreid programma aan met ondermeer de « RIDER SERIES » met uitzonderlijke klassieke motoren, de 10de editie van de 4 Hours of Spa Classic met 80 teams en een Le Mans start op zaterdag om 20u00, de GP Parade, de wedstrijd Belgian Classic Grand Prix (voor motoren 350cc & 500cc tot 1972), de wedstrijd Pro Classic (FR) en de wedstrijd Classic Superbike Masters Series (DE). Talrijke randanimatie zorgt ervoor dat de toeschouwers zich geen enkel moment zullen kunnen vervelen.

Wayne Gardner en Phil Read in de kijker

Wayne Gardner deed voor het eerst mee aan de Bikers'Classics in 2013, om de 25e verjaardag van zijn overwinning op het circuit van Spa-Francorchamps te vieren. Dat was in 1988. Hij won met dertig seconden voorsprong op Eddie Lawson. De legendarische Australische piloot zal er dit jaar opnieuw bij zijn in Spa, deze keer om de 30e verjaardag van zijn wereldtitel te vieren, een titel die hij in 1987 behaalde op zijn Honda NSR 500 in Rothmans kleuren, geprepareerd door Jeremy Burgess.

Wayne Gardner behaalde zijn titel dankzij zijn woeste stijl en zijn aanvallen die zijn tegenstanders vaak afschrikten. Ze hebben hem zelfs een paar keer verwijderd van de circuits omdat de organisatoren hem te agressief vonden ! Een stijl die hem de bijnaam "Wollongong Wild One" opleverde, naar het kleine Australische stadje waar hij op 11 oktober 1959 werd geboren.

Zijn eerste stappen in de Grand Prix zette hij in 1983. Het daaropvolgende jaar behoorde hij al bij de topfavorieten voor de wereldtitel in Grand Prix 500 dankzij zijn vastberadenheid en zijn strijdkracht. Drie jaar later haalde hij die titel overtuigend binnen. In het seizoen van 1987 won  Gardner zeven van de 15 Grand Prix ! Dertig jaar later komt hij naar de Bikers'Classics…

"Het is steeds weer een genoegen voor ons om een kampioen van het formaat van Wayne Gardner te mogen verwelkomen" zegt Florian Jupsin van DG Sport. "Zijn aanwezigheid zal veel bezoekers weten te bekoren, net zoals de deelname van veel van de andere kampioenen die present tekenden."

En wat kunnen we zeggen over de komst van Phil Read ? Hij was er in het verleden ook reeds bij tijdens de Bikers'Classics maar zijn komst blijft toch steeds een evenement, net als in 2009, toen hij met zijn motorhome kwam en Campus Francorchamps bezocht en veel interesse toonde voor het werk van de stagiairs.

Phil Read blijft in de geschiedenis staan als één van de beste piloten aller tijden en een emblematische figuur in de motorsport. De FIM heeft hem trouwens benoemd tot "Grand Prix Legend" in 2002. Hij verscheen de laatste keer aan de start in 1982, op 43 jarige leeftijd, ter gelegenheid van de Tourist Trophy. Daarvoor behaalde hij maar liefst 7 wereldtitels (één in 125cc, vier in 250cc en twee in 500cc). Hij bezorgde Yamaha hun eerste wereldtitel (categorie 250cc – 1964) en behaalde in totaal niet minder dan 52 Grand Prix overwinningen. De naam van zijn grootste tegenstander beschrijft meteen welk vlees we hier in de kuip hebben : Giacomo Agostini, die in 1975 met een gelijk aantal punten eindigde als Read…

In Spa zal "de Prins van de snelheid" een circuit terugzien dat hem meermaals heeft zien schitteren, met name in 1975 wanneer hij de koninginnenreeks binnenhaalde met zijn MV Agusta, met een gemiddelde snelheid van 214 km/u, en met meer dan een minuut voorsprong op de tweede (J. Newbold) en bijna twee minuten voorsprong op de derde, een zekere Jack Findlay. Om maar te zeggen dat de deelname aan de Parade op het grote circuit voor Phil Read toch wel wat emotioneel zal zijn.

Alle info op www.bikersclassics.be
 
 
 
 
 
 

 

 

Partners

Back to top button