Motorcross

Joel Smets stelt Belgian Knights voor

Naar goede gewoonte stelde bondscoach, Joel Smets, tijdens de Flanders Masters of Motocross op de Keiheuvel in Balen, zijn Belgian knigts voor die ons land dit jaar zullen vertegenwoordigen tijdens de Motorcross der Naties. Deze landenwedstrijd, het hoogtepunt van het internationaal motorcross seizoen, gaat door op 26 en 27 september in Ernée, een Frans dorpje gelegen tussen Rennes en Le Mans waar ook al eens in 2005 de motorcross der naties plaatsvond.

Het Wereldkampioenschap kreeg dit jaar af te rekenen met uitzonderlijk veel geblesseerde rijders waaronder grote namen zoals Antonio Cairoli, Jeffrey Herlings, Max Nagl. Ook ons land werd niet gespaard.

Joel Smets: “ Zowel Ken De Dycker als Clément Desalle moest ik spijtig genoeg uit mijn selectielijst schrappen. Na zijn wederoptreden in Loket waar hij derde eindigde leek het erop dat Clément voldoende hersteld was om alsnog een mooi laatste seizoenshelft te realiseren. Een week later in de zware zandbak van Lommel bleek dat echter ijdele hoop en besloot hij dit seizoen niet meer in actie te komen om volgend seizoen niet te hypothekeren. Ook Ken zal dit jaar niet meer in actie komen.”

Jeremy Van Horebeek, Kevin Strijbos, Julien Lieber en Brent Vandoninck waren dan nog de enige fitte Belgische GP rijders op niveau die overbleven.

Joel: “ De keuze voor de MXGP en Open klasse was dan ook niet moeilijk. Jeremy Van Horebeek zal in de OPEN en Kevin Strijbos in de MXGP klasse rijden. De MX2 rijder selecteren was iets moeilijker want zowel Julien Lieber als Brent Vandoninck lieten al mooie dingen zien in het WK MX2. Voor Brent was het dit jaar echter zijn eerste GP seizoen. Julien heeft al een paar jaren ervaring op wk niveau! Hij was er ook vorig jaar bij in Letland en de MX of Nations stress is hem dus niet meer vreemd. De harde Franse baan van Ernée moet hem bovendien goed liggen en de keuze ging dan ook naar Julien.”

Het Belgisch team, onder leiding van Joel Smets, is dus Kevin Strijbos (MXGP), Julien Lieber (MX2) en Jeremy Van Horebeek (OPEN). Identiek hetzelfde team behaalde vorig jaar een mooie tweede plaats na een (te) sterke Franse ploeg en is er op gebrand om dit jaar in het hol van de leeuw de titelverdedigers het leven heel zuur te maken!!

“ Ook dit jaar zijn de Fransen favoriet”, zegt Joel Smets. “ Ze hebben de WK leider Romain Febvre, de tweede in de tussenstand, Gautier Paulin en in de MX2 klasse Marvin Musquin, actief in het Amerikaanse AMA kampioenschap. Een beter team als dit samenstellen is bijna onmogelijk”.

Toch denkt Smets dat de Belgian Knights niet mogen worden afgeschreven voor de hoogste podiumplaats. “ De MX of Nations wordt over één wedstijd verreden en je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren. De druk bij de Fransen die voor eigen volk rijden zal erg groot zijn en bijna traditioneel maakt het wedstrijdverloop elk jaar de vreemdste wendingen!”

Het Belgian Knights-team is dus opnieuw een combinatie van ervaring en jeugd. Kevin Strijbos is 30 jaar, Van Horebeek 25 jaar en Lieber 21 jaar. Alle drie behaalden ze in het individuele WK dit jaar al podiumplaatsen dus in de ogen van Smets is er geen enkele reden om tijdens het landen WK lager te mikken!

Een uitgebreide persvoorstelling van het team wordt nog voorzien een paar dagen voor de wedstrijd van het Belgisch kampioenschap in de Shanks groeve van Mont-Saint-Guibert op 6 september.

Partners

Back to top button