Motorcross

WK Motorcross Junior in Lierneux: het rapport van de coach

BMB bondscoach Yves Devlaminck maar 1 dag na het WK Motorcross Junior in Lierneux de balans op van de prestaties van onze Belgische rijders. We hadden 2 gekwalificieerde rijders in de 85cc en 3 in de 125cc wat weinig is voor een motorcross land als België. Maar wanneer we nog verder achter ons kijken kunnen we vaststellen dat we nog moeilijkere tijden gekend hebben (3 in 2012 en slechts 2 vorig jaar).

In de 85cc is jago Geerts onze grootste belofte. Hij kwalificeerde zich als 5de in zijn groep. De verrassing kwam van Glenn Bielen, 13 jaar en een 85cc BK rijder, die zich rechtsstreeks wist te kwalificeren voor de eerste internationale wedstrijd uit zijn jonge carrière. Onze drie andere landgenoten moesten naar de 'last Chance race' waar ze zich niet konden plaatsen.

Jago kon niet voluit gaan wegens een kwetsure (verrokken sleutelbeen 15 dagen ervoor) maar reed erg slim en behaalde zo toch nog een mooie 5de plaats in de WK eindstand 85cc. Glenn Bielen kon op het glibberig geworden circuit geen punten scoren maar wist toch de twee races uit te rijden en een geweldige ervaring op te doen.

In de 125cc wisten 3 Belgen zich te kwalifieren: Nathan Renkens, Cyril Genot (beiden 8ste in hun kwalificatigroep) en Nolan Cordens die een verrassende 16de plaats wist te behalen. In de last chance race konden Mathias Van Roy, Bryan Engelen en Yannick Vertommen net niet de kwalificatie voor de races behalen. Geen mirakels op zondag tijdens de races. Enkel Renkens en Cordens konden WK punten behalen.

De balans is mager maar ook niet ontgoochelend. We hebben een van de beste 85cc piloten ter wereld en een aantal van onze rijders waren eerstejaars. Velen kunnen volgend jaar opnieuw hun kans wagen in dezelfde categorie. Ik denk daarbij aan Verhelst, Bielen, De Sweemer en Smolders in de 85cc of nog Genot, Cordens, Renkens, Vertommen, Van Roy en Devillet in de 125cc.

Met nog waat meer ondersteuning en investeringen kunnen we landen als Frankrijk, Nederland of Italië naderen.

Tot slot nog een woord van dank aan organisator André Mathieu en zijn team voor deze knappe organisatie in eigen land onder moeilijke weersomstandigheden.

Yves Devlaminck.

 

 

Partners

Back to top button