Motorcross

Topvedetten geven Open Belgisch kampioenschap glans

Gisterenavond vond in het prachtige kader van het kasteel van Huizingen, de persvoorstelling plaats van de Belgian Masters of Motocross 2014. Léon van Gestel en Olivier Evrard zorgden voor de presentatie en de interviews met de promotor, de 5 organisatoren en de aanwezige elitepiloten (Jeremy Van Horebeek, Joel Roelants, Steve Ramon en Jens Getteman). Ken de Dycker kon er niet bij zijn omdat hij na zijn valpartij niet met de wagen kon rijden. Hij zal dus nog een paar weken out zijn en niet starten in Mons.

Zondag aanstaande gaat het Open Belgisch kampioenschap motorcross ‘Belgian Masters of Motocross’ van start in Mons-Ghlin. De titelstrijd belooft interessant te worden met de deelname van zowat alle Belgische vedetten en enkele buitenlandse toppers.

Jeremy Van Horebeek (de revelatie van het prille seizoen 2014 én Italiaans kampioen 2014), Damon Graulus (Gouden Stuur-winnaar en Belgisch kampioen 2013 MX2), Kevin Strijbos, oud-wereldkampioen Steve Ramon, Joel Roelants en titelverdediger Ken De Dycker. Dat zijn Belgische toppers die aan de start komen van de ‘Belgian Masters of Motocross’, het Open Belgische Kampioenschap. Bovendien zijn er ook enkele buitenlandse vedetten die mee zullen strijden om de hoogste eer en is er de Belgische subtop die zich wil laten gelden in het kampioenschap 2014. De titelstrijd telt vijf wedstrijden en de Royal Mons AMC trekt die aanstaande zondag 6 april op gang.
“Het is een écht Belgisch kampioenschap met zowat alle toppers,” zegt Stijn Rentmeesters, secretaris-generaal van de FMB/BMB. Dat klinkt alsof de ‘Masters of Motocross’ uitzonderlijk zijn als het om een nationaal kampioenschap gaat. “Dat mag je wel zeggen, ja,” aldus Rentmeesters. “Landen als Frankrijk, Italië en Nederland hebben ook een aantal toprijders, maar wat ons onderscheid is de kwaliteit van het deelnemersveld in de breedte.” Jeremy Van Horebeek, Kevin Strijbos en Joël Roelants (die zich na een minder geslaagd seizoen 2013 ‘herpakt’ heeft) zijn momenteel de nummers twee, zes en tien van het wereldkampioenschap MXGP 2014. Tweevoudig wereldkampioen Steve Ramon is na een zware crash in 2011 en een lange revalidatie op de weg terug en toonde dat dit jaar al met een derde plaats in de strandrace van Le Touquet. Titelverdediger Ken De Dycker daarentegen heeft dit voorseizoen met blessures en pech af te rekenen. De nummer drie van het wereldkampioenschap MXGP 2013 zal de eerste BK-proef moeten missen wegens een val van de trap waarbij hij een beentje in zijn voet brak. Voor De Dycker zal het derhalve niet gemakkelijk worden zijn titel te verdedigen.
Het ziet er naar uit dat de strijd om de Belgische titel spannend zal worden. Zeker ook met enkele buitenlandse outsiders in het deelnemersveld. Vorig jaar werd dat al versterkt met buitenlandse GP-rijders als Shaun Simpson (GB) en Davide Guarneri (It), achtste en vijftiende in de MXGP 2013. Dit jaar zullen buitenlandse crossers met hun deelname het Open BK opnieuw extra cachet geven. De organisatoren van de BK-proeven zijn nog in onderhandeling met enkele rijders van over de grens. In Kester (29 juni) zal bijvoorbeeld de Nederlandse tweevoudige wereldkampioen MX-2 Jeffrey Herlings de strijd aanbinden met de Belgische MXGP-toppers.

Challengers

Dat de FMB/BMB voor de Belgian Masters of Motocross met GP-toppers kan komen, heeft onder meer te maken met het systeem van startgelden. “Wij zijn nog één van de weinige landen die startgeld bieden aan de toprijders,” zegt Rentmeesters. Daarnaast heeft de FMB/BMB het prijzenbarema op zo’n manier aangepast dat de strijd en dus de spanning om de ereplaatsen gewaarborgd wordt. De FMB/BMB heeft de rijders in twee categorieën verdeeld: de elite-rijders en de challengers. De elite-rijders zijn de coureurs die deelnemen aan het wereldkampioenschap motorcross, en de buitenlanders. De challengers zijn de Belgische rijders die niet aan het WK meedoen. “We hebben het prijzenbarema voor de elite-rijders verdubbeld en voor de challengers zelfs verdrievoudigd,” zegt Rentmeesters.
De kwaliteit van het rennersveld van het BK maakt dat de challengers zich ook kunnen meten met de top van de wereld. In andere landen met een minder brede top als in ons land, is de kloof tussen de top en de rest groot, te groot meestal om van spannende wedstrijden te kunnen spreken. In ons land zijn de toppers meer aan elkaar gewaagd en de challengers kunnen zich optrekken aan die vedetten. Op die manier leren de challengers van hen en kunnen zij zich verbeteren. Weinig andere niet-WK-rijders in Europa krijgen zo’n kans om met GP-rijders in één wedstrijd uit te komen.

Professionalisering

De FMB/BMB gaat voor het Belgisch Kampioenschap ook verder op de vorig jaar ingeslagen weg van professionalisering van het kampioenschap. Sinds 2013 werkt de bond samen met promotor Edmond Detry. De naam van de titelstrijd is toen ook gewijzigd in ‘Belgian Masters of Motocross’. Ondanks het verlies van twee sponsors zal Detry opnieuw met een professionele structuur aanwezig zijn. Die is zelfs uitgebreider: er komt bijvoorbeeld een podium met twee verdiepingen. Daarenboven zorgt promotor Detry voor uitgebreide coverage van het kampioenschap via www.mx-belgium.be. Hij staat ook in voor tv-beelden van de vijf proeven. De RTBF zal van elke wedstrijd opnieuw een magazine uitzenden, nu van 24 minuten (vorig jaar nog maar 13 minuten). Er is ook een akkoord met de VRT over het gebruik van de beelden.
Detry zorgt voor de ondersteuning van de organisatoren van het kampioenschap en neemt een deel van hun taken over zoals promotie, persaccreditatie, inrichting van persruimte met telefoon- en internetverbindingen. “Op die manier kunnen we één consistente uitstraling aan het kampioenschap geven,” zegt Rentmeesters. Maar zonder de vijf organiserende clubs zou er van een Belgisch kampioenschap geen sprake zijn. Rentmeesters: “Het meeste werk wordt door hen gedaan. Zij zorgen voor nodige toelatingen om een wedstrijd te kunnen houden. Ze staan in voor de aanleg van het circuit en van de parking, voor de ticketverkoop, voor de lokale sponsoring, voor het aantrekken van buitenlandse rijders en voor de lokale promotie van hun evenement.”

De rijders in Belgian Masters of Motocross

De elite-rijders van het BK (de rijders die ook in de GP’s aantreden) zijn: Ken De Dycker (Lubbeek), Kevin Strijbos (Wuustwezel), Jeremey Van Horebeek (Lot), Joël Roelants (Grobbendonk), Jens Getteman (Welle), Damon Graulus (Vossem) en Steve Ramon (Jabbeke).
De Challengers zijn onder anderen: Jurgen van Nooten (Retie), Marvin Van Daele (Mol), Nick Triest (Lommel), Jeffrey Dewulf (Jabbeke), Kristof Salaets (Begijnendijk), en Jeremy Delincé (Beaufays)

Kalender Belgian Masters of Motocross

6 april           Mons (Royal Mons AMC)

1 mei            Moerbeke-Waas (MC Scheldeland)

29 juni          Kester (AMC De Toekomst)

24 augustus   Orp-le-Grand (AMC Orp)

21 september Mont-Saint-Guibert (RMC Pierreux)
 

Partners

Back to top button