Speedway

De Gouden Helm gaat mee naar Oostenrijk

Traditiegetrouw werd er in het Zolderse Helzold stadion, als afsluiting van het speedway-jaar, de wedstrijd om de ‘Gouden Helm’ verreden die wordt georganiseerd door Speedway Club Helzold. Met drie ex-winnaars van vorige edities, de Let Evgeny Kostigov, de Deen Mike Beyer en de Noor Lasse Fredriksen én de winnaar van de wedstrijd in Zolder in april, de Oostenrijker Daniel Gappmaier, waren er kanshebbers genoeg op de overwinning.

De zomer heeft nog altijd niet aan kracht verloren en het talrijk opgekomen publiek kon zich dan ook letterlijk en figuurlijk opwarmen aan de, voor deze editie, wel zeer spannende heats. Na afloop van de twintig heats werd de rangschikking opgemaakt voor de acht deelnemers aan de halve finales. Niemand van de zestien rijders reed een foutloos parcours en het waren Gappmaier en Kostigov die uiteindelijk de eerste plaats deelden en als eersten een plaats mochten kiezen achter het startlint.

In de eerste halve finale won de Let, terwijl in de tweede halve finale de Oostenrijker het laken naar zich toehaalde. Verder mochten ook ex-winnaar Beyer en diens landgenoot Emil Grondal naar de finale. In die finale over vier ronden vormden zich twee koppeltjes. Eerst was er het duo Gappmaier-Kostigov die voor elke morzel grond en de overwinning duelleerden, waarbij het uiteindelijk de dertigjarige Gappmaier, die uitkomt in een Engels team in de British Speedway Championship, was die nipt Kostigov afhield. Het verschil op de finish…. een motorlengte. Het andere duo waren de Denen Grondal en Beyer die op enige afstand van de twee leiders een gevecht voerden voor het laatste trapje op het erebordes. Beyer beslechte dit duel in zijn voordeel. Meteen het einde van een meer dan geslaagde speedway namiddag in het Helzold stadion.

Johnny Kinable op het podium

Bij de Nationals heel wat noorderburen maar ook vier BMB-licentiehouders met Alessandro Borgia, Johnny Kinable, Peter Rogiers en Jeroen Theijbers. Amazone Nynke Sijbesma, afkomstig uit het Friese Waskemeer en net als haar broer in de wedstrijden voor de Gouden Helm al heel hun leven bezig met de speedwaysport, won in de finale de debatten voor haar landgenoot Erik Drayer. Na een pittig duel kon onze landgenoot Kinable op het derde trapje van het erepodium plaats vatten, door meervoudig heatwinnaar, de Duitser Niklas Schmidt af te houden. Borgia miste de finale op een haar na en werd vijfde in de eindstand.

Tekst: Jan Vermeer
Foto’s:  Jan Vermeer en Kabouter Trek

Meer foto’s van Kabouter Trek : klik hier

Geef een reactie

Partners

Back to top button