Motorcross

Finale EMX65 en EMX85 in Loket: verslag van de BMB afgevaardigde

Na de kwalificatieproeven in de zone Noord West in Denemarken, Lommel, Emmen (NL), Duitsland, Tsjechië en Slowakije was de euforie groot i.v.m. onze Belgische rijders. In 85cc konden 5 Belgen zich tussen de eerste 8 plaatsen van het klassement. Dit resulteerde in een rechtstreekse kwalificatie voor de finaleproef op de GP omloop van Loket (Tsjechië) ter gelegenheid van de MXGP aldaar. Ian Ampoorter, Jarne Bervoets, Tyla Van de Poel, Douwe van Mechgelen en Maxime Lucas mochten afreizen naar Tsjechië.
In 65cc kon zich niemand rechtstreeks plaatsen bij onze landgenoten, daar is nog wat werk. Niettemin werd Torre Van Mechgelen toch door de promotor Infront nog opgevist via een wildcard omdat hij de kwalificatie nipt miste.

65 cc

Torre Van Mechgelen reed een behoorlijke eerste reeks. Hij startte niet zo goed en passeerde als 22ste voor de eerste keer de finishlijn. Vrij snel boekte hij een 5-tal plaatsen winst maar ging dan in de fout. Hij hernam als 31ste, om dan geleidelijk aan toch op te schuiven en als 26ste te eindigen. In de tweede reeks nam Torre een barslechte start. Hij kende een moeilijk verloop van de wedstrijd en reed als 34ste over de eindmeet. Ik vermoed dat hij zelf ook meer verwacht had van deze reeks en misschien wel van het hele weekend. Opvallend was wel dat de meeste rijders van onze zone Noord-West onder de verwachtingen bleven, om diverse redenen. Bij de top 10 in de eindstand stond slechts 1 rijder van Noord-West, op de zesde plaats. Had de harde ondergrond van het circuit hiermee te maken ?

85cc

Reeds bij de tijdstraining was duidelijk dat er door onze jongens hard zou moeten geknokt worden om met de ereprijzen te gaan lopen. De kampioen van vorig jaar, Marek (Tsjechië) was de snelste. De Nederlander Goensen klokte de 4de tijd. Ian Ampoorter was beste Belg met de 9de tijd, gevolgd door Maxime Lucas op de 10de stek. Douwe Van Mechelen reed de 14de tijd, terwijl Jarne Bervoets bleef steken op de 19de plaats. Tyla Van De Poel, die zich bij de laatste kwalificatieproef in Slowakije kwetste aan de enkel probeerde toch aan te zetten in de vrije training, verbeet de pijn, maar zag toch het nutteloze ervan in en moest met pijn in het hart de strijd staken. Hij bleef natuurlijk wel supporteren voor de landgenoten.

De eerste reeks werd gekenmerkt door een snelle start van de Nederlander Goensen die een serieuze voorsprong bijeen reed. Op het einde van de reeks kwam de Tsjech Marek echter opzetten tot bijna in het wiel van Doensen. Deze wist toch de overwinning in de eerste reeks te bemachtigen. Geen van onze rijders nam een goede start. Jarne Bervoets draaide als 13de in de eerste bocht en schoof op naar 9 na een aantal ronden. Na een foutje zakt hij was weg maar knokte zich toch nog naar 11. Ian Ampoorter startte als 18de. In de eerste ronden moest hij zich blijkbaar nog warm rijden want hij bleef wat hangen rond die positie. Na half koers verbeterde dit en tikte hij aan als 13de op de eindmeet. Maxime Lucas was nog slechter vertrokken en vocht zich terug van ongeveer 23 naar een 18de plaats. Douwe Van Mechgelen was rond de 14de plek vertrokken maar maakte teveel foutjes zodat hij strandde op een 28ste plaats. Oei, hier hadden sommigen meer van verwacht, vermoed ik.

In de tweede reeks reeds Marek autoritair naar de winst en eindwinst. Goensen vocht zich na een mindere start toch terug naar 2, maar moest tevreden zijn met zilver. Toch mooi gedaan van de Nederlander. Onze gasten waren dit keer blijkbaar meer gemotiveerd en namen een betere start. Douwe Van Mechgelen vertrok rond de top 5 en bleef daar ook mooi hangen. Wat resulteerde in een sterke 6de plaats in de 2de reeks. Ian Ampoorter volgde in het spoor van Douwe en klokte af als 7de. Jarne Bervoets, die rond de 15de plaats was vertrokken viel terug in de 2de ronde naar een 21ste plaats. Maar hij herpakte zich en reed sterk naar een 12de plaats. Toch lachende gezichten na de aankomst bij onze rijders want deze reeks was wel sterk. Pechvogel Maxime Lucas echter die ging er hard af bij een sprong en bezeerde zich, zonder zich, gelukkig, te kwetsen. Hij probeerde nog wel enkele ronden verder te rijden maar zag het nutteloze ervan in en reed binnen.

In de eindstand van de dag en van het kampioenschap prijkt Ian Ampoorter op de 7de plaats, gevolgd door zijn DVS-teammaat Jarne Bervoets op 8. De mindere eerste reeks van Douwe Van Mechgelen, die goedgemaakt werd door zijn sterke 2de reeks deed hem op de 13de plaats eindigen in het Europese kampioenschap. Hier stonden nu wel meer rijders van de zone Noord-West in de top tien, aangevuld met Fransen en Italianen.

Eindconclusie:

Na de 6 kwalificatieproeven en de finale zien we dat wij in 65cc niet meespelen voor de topplaatsen, en er zelfs vrij ver van verwijderd blijven. Slechts één Belg reed zich in de top 10 van de eindstand van het zone-kampioenschap, Torre Van Mechelen, en deze blijft ook nog volgend jaar in 65cc. Hier wordt dan een stap vooruit verwacht en eindresultaten richting podium moeten er in zitten. Er waren wel enkele pilootjes die 1 of enkele kwalificatieproeven meereden om het niveau eens te kunnen voelen, en toch al mooi in de punten reden. Hopelijk kunnen zij volgend jaar onze Belgische driekleur in de 65cc eer aan doen.
In 85cc hadden we dit jaar een sterke lichting. In het begin van het EK seizoen scoorden we podiumplaatsen bij de vleet. In Lommel was het podium zelfs volledig ingenomen door Junior Belgian Knights. Naar het einde van de kwalificatieproeven toe kwamen we niet meer op het podium al zaten we er soms niet ver af. Had dit te maken met de aard van de circuits op het einde (hardere ondergrond ?). De rechtstreekse kwalificatie van 5 Belgen in de top 8 is toch wel een lichtpunt. 4 van die 5 Belgen moeten echter volgend seizoen de overstap maken naar de 125cc. Hopelijk kunnen ze de lijn doortrekken en zich daar snel aanpassen en ook meedoen voor de mooie ereplaatsen. Youngster Jarne Bervoets moet volgend seizoen dan ook de ervaringen van dit jaar omzetten naar mooie resultaten bij de 85cc’s.
Eind augustus vindt in Finland op de ‘zanderige’ omloop van Vantaa het wereldkampioenschap plaats voor de Junior-rijders. Mogen we op dat type circuit, zeker in 85cc, dromen van dichtere ereplaatsen voor onze jongens?

Robert Gielis
BMB Jeugdafgevaardigde

Geef een reactie

Partners

Back to top button