Over Speedway

Speedwaywedstrijden worden gereden op een ondergrond van gravel (sintels). Om zo hard mogelijk door de bochten van de ovale baan te gaan, zet de rijder de machine dwars en geeft flink gas. Hierdoor ‘drift’ de motor door de bocht.

Speedway is een internationaal hoog aangeschreven sport. In onder meer Engeland en Polen zijn er grote competities, waarin diverse profs meerijden. In Nederland wordt gereden in een A- en B-groep. Een groep rijders uit de top van het klassement staat elke keer garant voor een spannend evenement vol spektakel.
Hoe rijd je speedway?

De wedstrijden worden gereden op speciaal voor het speedway geprepareerde motoren. Deze machines hebben een 4-taktkrachtbron met een cilinderinhoud van 500cc. In tegenstelling tot bij Grasbaan beschikt de speedwaymachine niet over twee versnellingen en achtervering. Alleen aan de rechterzijde van de machine zit een voetsteun: met de linkervoet, voorzien van een stalen zool, houd je de motor in balans. Snelheid minderen doe je door het gas dicht te draaien, remmen zijn er niet.

Partners

Back to top button