Motorcross

Coupe de l’avenir 2019: verslag van de team manager

Na een nat MXoN weekend in Assen waren de weersvoorspellingen voor de kleine naties, de Coupe de l’Avenir in Baisieux, ook niet echt hoopgevend. De meeste piloten van Team Belgium arriveerden reeds in de paddock op vrijdagavond en waren zeer gemotiveerd om goede prestaties neer te zetten.

Na de technische keuring en de vrije trainingen en de kwalificatietrainingen werden de kwalificatie reeksen verreden op zaterdag onder redelijke weersomstandigheden. Het circuit lag er dan ook perfect bij.

De Belgen deden het uitstekend. Bij de 65cc’s won Maxime Lucas de kwalificatiereeks met Tyla Van de Poel op 6 en Ian Ampoorter op 7. Dit gaf een eerste plaats aan het starthekken op zondag als resultaat. Bij de 85cc’s: perfecte score; de Belgen op 1 – 2 en 3. Sacha Coenen, Lucas Coenen en Baptiste Beernaert legden de favorietenrol met glans bij de Belgen. Bij de grote jongens scoorden we de 2de plaats voor de startkeuze van zondag.

Zaterdagnacht en zondagvoormiddag gingen de hemelsluizen open. Het zou zwaar worden, zeker voor de kleinsten, met hun kleinere wielen.

Bij de Coupe de l’Avenir Open scoorde Erik Willems een 3de plaats in de individuele eindstand. Schitterend . Mede dankzij de puike prestatie van Gordano Natale (9 – 13 – 8) en van Marnick Lagrou op de 125 (27- 18 -21) kaapten we brons weg in het landenklassement. Hierbij dient toegevoegd dat Gordano pas midden van de week op de hoogte werd gebracht van zijn selectie voor het team, gezien de blessure van Jarni Kooij. Tevens had Gordano last van rugpijn. Hij beet toch door met een goed klassement tot gevolg. Doorbijten deed ook Marnick Lagrou op de 125cc. Dit licht brommertje is een nadeel t.o.v. van 4 takt 250’s en 450’s. Marnick’s puike 18 plaats in de 2de reeks was het topresultaat dat we nodig hadden voor een podiumplaats.

De perfecte score bij de 85cc’s konden we, mede door de weersomstandigheden en mechanische perikelen niet herhalen. Maar toch hebben onze jongens weergaloos gepresteerd. Sacha Coenen, individueel eindwinnaar, won overtuigend de eerste reeks. In de 2de reeks werd een kettingprobleem vastgesteld net voor de start. Dit maakte dat hij de baan opging op het moment dat de leider in de wedstrijd bijna zijn eerste ronde had afgelegd. Sacha vloog over het circuit, reeds soms 10 seconden sneller dan de anderen om op een 6de plaats te eindigen. Zelden gezien. Zelfde scenario bij de 3de reeks. Wanneer het hek viel stond er nog 1 rijder achter, Sacha. Weer een inhaalrace die strandde op een 2de plaats. Klasse. Zijn Broer Lucas maakte de eerste reeks veel fouten, met een 12de stek aan de finisch tot gevolg. In reeks 2 eindigde hij 5de. In de 3de reeks zagen we de echte Lucas Coenen aan het werk. Mooie reekszege. Baptiste Beernaert reed een heel weekend verstandig. Het leek of hij nog altijd wat over had. Geen risico’s, nagenoeg geen fouten. 3 – 7 – 6, wat een super 4de plaats in de individuele eindstand als gevolg had. Met ruime voorsprong werd Team Belgium eindoverwinnaar bij de 85 cc’s.

In 65cc pakte Maxim Lucas uit met de holeshot in de eerste reeks. Echter, net voorbij de jurywagen ging hij onderuit en werd daarbij nog aangereden door een andere rijder. Opgave en een pijnlijke arm was het resultaat. Tyla Van de Poel reed een heel sterke wedstrijd en eindigde 3de. Een eveneens sterke Ian Ampoorter finishte niet veel later mooi 5de. In de 2de reeks startte een herstelde Maxime Lucas weer vooraan. Nu kon hij wel finishen op een 4de plaats, gevolgd door Tyla Van de Poel op 7 en een clevere Ian Ampoorter op 13. Tyla Van de Poel stond individueel op de derde podiumtrap. In het landenklassement scoorden we goud. Volgend jaar rijden we ook in deze klasse met de startnummers 1-2 en 3.

Al deze super resultaten hadden ook als resultaat dat team Belgium de Overall-beker (over alle klassen samen)  mee mochten naar huis nemen.

Sportief was dit, zeker voor Team Belgium, een hoogstaand weekend geweest.

Als teammanager wil ik bij deze iedereen bedanken die bijgedragen heeft tot dit succes:

  • Sponsors van Team Belgium
  • Staff van Team Belgium
  • Team-afgevaardigde Ivan voor de administratieve steun
  • Team-coach Yves voor de sporttechnische steun
  • Ouders en entourage van de rijders
  • En natuurlijk de rijders zelf voor hun tomeloze inzet

Een speciaal woord van dank aan de organisator die het circuit, ondanks de moeilijke weersomstandigheden zo goed mogelijk in een goede staat probeerde de houden.

Tevens ook een chapeau voor de clubmedewerkers die op een professionele, correcte manier, tot ’s avonds laat in de gietende regen de parkings en paddock vrijmaakten met hun traktors.

Till next year !

Robert Gielis
Team Manager

Foto's : Dirk Vanhoydonk

Partners

Back to top button