Motocross

Nieuw in Vlaanderen: Pop-up motorcross trainingscircuits

Sedert haar eerste actie, de optocht in Brussel in 2009, heeft de werkgroep Red de Motorcross niet stilgezeten. De werkgroep is betrokken geweest in de zoektocht naar nieuwe gereglementeerde trainingscircuits in Vlaanderen. Er werden mogelijke locaties bezocht in elke provincie, nadien werd het zoekgebied uitgebreid naar industriezones en havengebieden en sinds kort worden ook de mogelijkheden in zandwinningsgebieden onderzocht.

Ondertussen werd er jaarlijks een boomplantactie georganiseerd waarbij door de aanplanting van ‘CO2 bossen’ de sector haar CO2 uitstoot tracht te compenseren. Tijdens deze acties waren iedere keer diverse politici aanwezig. Zo was Minister van Omgeving en Natuur, Mevr. Joke Schauvliege vorig jaar actief aanwezig op de aanplant in Balen waardoor het totaal aantal Co2 bomen nu al 30.000 exemplaren telt.

Een studie uitgevoerd door de Vlaamse Regering in 2001, stelde dat er een behoefte is aan 12 tot 15 gereglementeerde trainingscircuits in Vlaanderen. Red de Motorcross beseft dat dit ‘wishfull’ thinking is en zeker niet op korte termijn gerealiseerd kan worden (sedert 2001 zijn er meerdere oefenomlopen gesloten en is er kortstondig getraind in Zolder…). Op dit moment is er spijtig genoeg nog geen definitieve locatie voor een nieuwe oefenomloop bekend. Er zijn wel wat mogelijkheden in zicht maar het zal wellicht nog jaren duren vooraleer alles qua uitbating en vergunningen in orde zal zijn.

Binnen de werkgroep Red de Motorcross werd er gebrainstormd over pop-up trainingscircuits als alternatief op korte termijn.

Naar aanleiding van gesprekken met diverse Vlaamse politici tijdens de boomplantacties heeft de Vlaamse regering recent een wijziging aangebracht aan de VLAREM wetgeving waardoor dit alternatief voorstel werkelijkheid is geworden. 

Wat is er nu mogelijk?

De VLAREM wetgeving (rubriek 32.9.1.c) regelt de toelatingen voor de organisatie van motorcross trainingen/wedstrijden. De wijziging betreft meer in het bijzonder de vergunning voor eenmalige organisaties en maakt het nu mogelijk om bij de melding van een eenmalige wedstrijd, automatisch 3 extra dagen vergund te kunnen krijgen voor trainingen.

Concreet betekent dit dat een organisator in Vlaanderen nu op een tijdelijke ‘pop-up’ omloop trainingen kan organiseren op woensdag-donderdag-vrijdag met wedstrijden op zaterdag-zondag of training op donderdag-vrijdag, wedstrijden op zaterdag-zondag en maandag trainingen.

Op deze manier kunnen er dus extra trainingsmogelijkheden worden aangeboden. Een ‘pop-up’ trainingsaanbod op bv. de woensdagnamiddag voorafgaand aan het wedstrijdweekend zou mogelijks talrijke rijders kunnen aantrekken.

Verschillende instructeurs hebben zo de mogelijkheid om op woensdagnamiddag jeugdstages te organiseren. Oud-wereldkampioen Steve Ramon liet al weten om op deze manier zijn kennis te  willen doorgeven aan toekomstig talenten!

 

Partenaires

Bouton retour en haut de la page