Motocross

Hugo Matthyssen steunt de motocross in Kester

Na alle negatieve berichtgeving over de toekomst van de motorcross op de Kesterheide en de talrijke bedreigingen ten aanzien van onze geliefde sport in het algemeen, doet het deugd om eens vanuit onverwachte hoek een steuntje in de rug te krijgen. Muzikant en natuurliefhebber Hugo Matthyssen schreef op 9 juni een column in de krant De Standaard waarin hij zijn mening uit over de situatie:

"Er zijn van die uitspraken waar je niet van terug hebt. ‘Zonder motorcross was het hier een brousse!’, is er zo eentje. Het gaat over de Kesterheide, in een deelgemeente van Gooik, waar vorige zondag het BK motorcross werd georganiseerd. Wellicht voor het laatst, want Natuurpunt heeft een deel van het terrein gekocht. En de natuurbeschermers slaan hard terug. ‘De Kesterheide is het hoogste punt van de regio en een groene parel!’

Dat hoogste punt van de regio is natuurlijk relatief. Als je een regio klein genoeg omschrijft, zijn er in Vlaanderen duizenden hoogste punten.

De woordenstrijd gaat dus over de brousse versus de groene parel.

Er wordt al veertig jaar op deze heuvel gecrosst. En blijkbaar komt dat het gebied ten goede. Want we hebben Natuurpunt niet horen zeggen dat de Kesterheide een groene parel zou kunnen zijn. Nee, het is een groene parel. En absoluut geen brousse. (Ik ga er maar even van uit dat met brousse een plek wordt bedoeld waar uitsluitend netels groeien, en misschien een hier en daar een koppige distel)

In heel wat natuurgebieden worden schapen of Schotse runderen losgelaten om de natuur te herstellen in de oorspronkelijk staat, zodat alles er weer bij ligt zoals een paar honderd jaar geleden, toen de oorspronkelijke vegetatie werd weggevreten door de toenmalige kuddes. Dat is toch een beetje een Bokrijkiaanse visie op wat natuur is of zou moeten zijn.

Daarom moeten beide kampen maar eens de handen in elkaar slaan. Laat de motoren daar af en toe brullen, zodat er zandvlakten ontstaan waar de mierenleeuw zich lekker kan ingraven. Laat de humus alle kanten opvliegen, want de zonnedauw bloeit nergens zo rijk als op arme grond. En als dat lang genoeg wordt volgehouden zullen we over honderd jaar kunnen zeggen: ‘Dankzij een enorme gezamenlijke inspanning is dit gebied authentiek gebleven!’ Jawel: een authentiek motorcrossterrein, met alle flora en fauna vandien!

Er zijn wel meer cultuurlandschappen die worden verfoeid, maar waar we massaal om zullen treuren zodra ze écht verloren zijn gegaan. Een Vlaamse betonbaan met lintbebouwing uit de jaren vijftig tot tachtig. De meubelboulevards. De woonblokken van Amelinckx. Oude bruggen die zo poëtisch aan betonrot lijden, en waar twintig soorten korstmos op gedijen. Nee, we mogen al die bescheiden pracht niet opofferen aan planologen die met de beste bedoelingen organisch gegroeide lelijkheid vervangen door uitgekiende lelijkheid. Zie onder meer Park Spoor Noord.

Daarom, vrienden natuurliefhebbers, stuur die Schotse Hooglanders terug naar waar ze thuishoren: het Schotse Hoogland. En koop een motor, en ga elk weekend eens lekker oerend hard tekeer in het Zwin."

Bron: De Standaard van 9 juni 2015 – rubriek De Mening
 

Partenaires

Bouton retour en haut de la page