Snelheid

Ricardo Brink behaalt titel Benelux Trophy Superbike in Colmar-Berg

De mist speelde in de ochtenduren nog even spelbreker, maar eens de zon doorbrak was het op het testcircuit van Goodyear in Colmar-Berg verzengend warm. Na twee qualifs bestond frontrow op de startgrid uit polesitter Ricardo Brink, Yan Ancia en Thijs Peeters. Maar die grid had er evengoed anders uit kunnen zien, want bij het buiten rijden van het parc-ferme voor Q1 kreeg Brink electronische problemen. Onmiddellijk keerde hij zijn machine terug richting paddock voor herstelling, waardoor hij in deze tijdstraining slechts een ‘flying lap’ op de klokken kon zetten. Geen paniek want in Q2 zette de Yamaha-rijder simpelweg de snelste tijd op de klokken.

In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden lukte Brink geen kopstart maar was het Ancia die als een pijl uit een boog uit de startblokken schoot, voor Peeters en Brink. Even leek het wel dat de Nederlander op de Yam R1 genoegen nam met de derde plaats, maar in de slotfase kwam Brink toch weer opzetten om zo de titel reeds na race 1 veilig te stellen. Ancia op twee en Nederlander Peeters op drie. Op plaats vier kregen we Patrick ‘le Pat’ Vandereecken. De Belg die in Luxemburg op een boogscheut van Colmar-Berg woont, rijdt op zijn BMW al enkele jaren de Benelux Trophy, maar scoorde met die vierde plaats zijn beste resultaat ooit. Verder de Zwitser Erwan Bannwart, die ook al enkele Benelux wedstrijden betwiste in 2023, Marnix D’Hondt en Kees Boekel. Voor Marnix D’Hondt was het zijn eerste optreden sinds Hengelo 2022.

Over een succes gesproken, want in de herneming eindigde D’Hondt nog dichter bij het podium. Normaliter was de Westvlaming enkel naar Colmar gekomen om te testen of wedstrijden rijden nog wel zou lukken, na al die tijd van blessureleed en een afreis naar de IRRC-race van Frohburg, aan de orde was. Vooraan in race 2 waren het Ancia en Peeters die met elkaar bakkeleiden om de zege, met Brink rondenlang op plaats drie. Met de titel in zijn bezit leek hij verzadigd en genoegen te nemen met de derde plaats, tot de Yam R1-rijder naar het einde toe van de wedstrijd, op een ronde van plaats drie naar de leiding snelde. Zo blijft Thijs Peeters de enige rijder die Brink dit seizoen een racezege afsnoepte. Afgezien van de stratenrace in Chimay waar Brink niet aan de start kwam. Het doek valt in Croix-en-Ternois, maar reeds in Colmar-Berg werd de titel overvloedig gevierd.

Supersport

In de Benelux Trophy bij de SSP-motoren blijft de titelstrijd razendspannend en open tot de allerlaatste wedstrijd in het noord Franse Croix-en-Ternois. Jef Van Calster en Bram Lambrechts blijven elkaar zogoed als in evenwicht houden en zullen onder elkaar dus uitmaken wie kampioen wordt dit jaar bij de Supersport in de Benelux Trophy. Nederlander Twan Smits, de leider in de tussenstand van de SSP in de IDM, kwam wat trainingsmeters maken voor zijn laatste race in Hockenheim en was een perfecte kamprechter in het duel der Belgen. Normaal start Van Calster ook in de IDM SSP600,maar het is al langer bekend dat hij alles in het werk zal stellen om de titel te veroveren. Geen Hockenheim voor Jef. Net als op de Nürburgring en tijdens Jack’s Racing Day in Assen won Smits races.

In Colmar zelfs beide al moest hij er wel de twee Belgen voor remonteren. De drie knokten voor wat ze waard waren en gingen soms naast elkaar door de vele bochten. Het Goodyear-circuit van Colmar heeft een zeer lang recht stuk aan start-finish, waar het ‘slipstreamen’ van jewelste was en het andere gedeelte is een slingerende aaneenschakeling van bochten.

Van Calster kon na race 1 zijn voorsprong lichtjes uitbouwen door voor Lambrechts te eindigen op stek twee, maar werd in de slotwedstrijd gecounterd door Bram die nu tweede werd. De beslissende ‘moves’ werden telkens gemaakt in de eindfaze van de race. Zo blijven ze in evenwicht en trekt Van Calster met een voorsprong van zes tellers naar Frankrijk. Jaimy Deleersyder, de kersverse kampioen in de Yamaha R7 Cup, had ook de extra races gebruikt om het circuit beter te leren kennen en finishte op plek 4 in de openingswedsrijd van de dag. Verder volgden Wes Kleinfeld, Elias Van Roekel en Joshua Broes.

Volgende afspraak op 23 en 24 september in Croix-en-Ternois!

Tekst en foto’s : Jan Vermeer

Partners

Back to top button