Motorcross

Jago Geerts grijpt nipt naast wereldtitel MX2

Hoeveel dichter kan je bij een wereldtitel motocross komen? Met 2 punten voorsprong op zijn naaste rivaal Tom Vialle vertrok Jago naar de laatste GP in Turkije. Vialle had echter al op de Scandinavische GP’s laten zien dat hij terug in topvorm verkeerde, dus dat het helemaal geen eenvoudige opdacht ging worden voor Jago, dat was duidelijk. Op zaterdag won Vialle de kwalificatiereeks voor Jago en ook op zondag wist hij de eerste reeks op zijn naam te schrijven ondanks de sterkte remonte van Jago die tweede finishte. Bij de start van de tweede reeks stond nu Vialle dus aan de WK leiding met amper 1 puntje meer dan Jago. 

Jago pakte de cruciale kopstart in de beslissende laatste manche. Titelrivaal Vialle begon als derde aan zijn race maar trok resoluut in de aanval. In de tweede ronde nam de Fransman de leiding over. Daarmee werd het begin van een spelletje kat en muis ingeluid. Geerts voerde de druk op en kwam verschillende keren langszij zonder ‘n beslissende inhaalactie af te ronden. Half wedstrijd ging leider Vialle in de fout maar Jago die er net achter zat, kon de gevallen KTM rijder niet meer ontwijken en verloor de meeste tijd!

Met 9 ronden te gaan leidde de Fransman met 4,3 seconden voorsprong. De remonte van Geerts werd echter onderbroken door ‘n tweede schuiver. Hierdoor werd de 16-voudige GP winnaar teruggeslagen tot meer dan 12 seconden. In de slotfase schudde de Monster Energy Yamaha kopman nog  eindoffensief uit zijn mouw maar dichter dan  4 ,5 seconden zou hij niet meer komen. Zo vertrekt Vialle dus verdiend met twee wereldtitels in zijn koffer richting VS. Vanaf 2023 zal hij immers voor Red Bull KTM in de AMA Supercross en Motorcross aantreden.

Ontgoocheld

De ontgoocheling bij Jago, zijn familie en het Monster Energy Yamaha team was uiteraard heel groot. Opnieuw moet hij zich tevreden stellen met de titel van Vice-wereldkampioen. Jago bewees echte opnieuw dat hij het talent bezit om een nieuwe wereldtitel (na zijn Junior 125cc titel) te behalen. Hij is tenslotte nog maar 22 jaar oud en heeft dus nog een lange carrière voor zich. Ook volgend seizoen rijdt hij bij het’ Belgische’ Monster Energy Yamaha team van Hans Corvers waar hij kan blijven genieten van de beste sport-technische omkadering.

Even alles laten bezinken en dan opnieuw opladen voor de grootste Motorcross wedstrijd van het jaar, de Motorcross der Naties in de VS waar Jago samen met Jeremy Van Horebeek en Liam Everts de Belgische kleuren gaat verdedigen.

Foto: Infront Moto Racing

Geef een reactie

Partners

Back to top button