Snelheid

24H SPA EWC Motos: Xavier Simeon is klaar voor zijn thuisrace

Als regerend wereldkampioen Endurance is Xavier Simeon de lokale held van de 24H SPA EWC Motos, waar hij voor het eerst een thuiswedstrijd zal racen. Hij kent uiteraard de piste, omdat hij er eindeloze uren heeft doorgebracht. Maar dat weerhield hem er niet van een bepaalde emotie te voelen tijdens de testritten van midden mei. “Het was voor mij als Belgische rijder zeer ontroerend om voor het eerst in mijn carrière met een officiële motor op dit circuit te rijden”, zo vertelt hij.

Maar als echte professional probeert de SERT-coureur niettemin “deze emotie te negeren en gefocust te blijven op mijn rol als piloot”. Dit element zal essentieel zijn voor het slagen van zijn weekend: “Het was echt belangrijk om mezelf niet te veel druk op te leggen om het drukke schema van deze twee testdagen goed te kunnen afwerken. En ik zal dezelfde instelling moeten hebben voor de raceweek.”

Alle coureurs die Spa-Francorchamps op 17 en 18 mei hebben ontdekt, zeggen opgetogen te zijn, net als Randy de Puniet. Xavier Simeon is niet verbaasd. “Deze piste van Spa is prachtig, vooral met de nieuwe ‘Speaker Corner’ bocht, die gecreëerd werd voor de motoren. Door de vele run-off zones en de nieuwe grindbakken rijd je bovendien met een verhoogd gevoel van veiligheid en zoek je met veel plezier de limiet op. Het is eerlijk gezegd een uniek circuit in de wereld. Je moet vaak voluit gaan, en er is veel hoogteverschil, wat voor uitzonderlijke sensaties zorgt. Afgezien van het remmen bij de chicane en de bocht van La Source, gaat het overal heel snel!”

De oefendagen werden goed gebruikt door SERT, dat “een geweldig werk heeft geleverd. Je moet weten dat dit veeleisende tracé een perfect afgestelde motor vereist”, zo legt hij uit. “Samen met Gregg Black en Sylvain Guintoli, mijn twee teamgenoten, hebben we de meest bevredigende instellingen gevonden, die ons in staat stellen om efficiënt te zijn op elk deel van het circuit. Ik heb al enkele strategische plaatsen en trajecten gespot om snel te gaan. Maar ik ga dit nog niet verklappen, want dit zou mijn tegenstanders kunnen helpen!”

De Belg heeft ook de tijd gehad om de “scherpe concurrentie” te observeren. Hij verwacht dan ook een fel bevochten 24H SPA EWC Motos. “De tijden zijn bijzonder scherp voor zo’n lange piste. Alle officiële machines blijven binnen de seconde. Het belooft een geweldige strijd te worden, waarbij de kleinste fout kostbaar kan zijn. We zullen het juiste compromis moeten vinden tussen snelheid en regelmaat, en hopen dat de weersomstandigheden net zo goed zullen zijn als tijdens deze testritten.”

Xavier Simeon wil niet spreken over de overwinning en geeft ook liever geen pronostiek “omdat dat ongeluk brengt. Maar we zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk punten te scoren om onze leiderspositie in het algemeen klassement te behouden”, zo belooft de recente winnaar van de 24 Uren Motos van Le Mans. Wat hij vooral ook wil: een mooi feest. “Ik hoop dat het publiek ons massaal zal komen aanmoedigen. Het zou ook een mooie beloning zijn voor het circuit, dat enorme investeringen heeft gedaan om ons een geweldige wedstrijd te laten beleven.”

Tickets en alle info over de 24H SPA EWC Motos: https://www.24hspamotos.com/

Geef een reactie

Partners

Back to top button