Snelheid

Alles wat je moet weten over de 24H SPA EWC MOTOS 2022!

Het vernieuwe circuit van Spa-Francorchamps is klaar voor de terugkeer van de legendarische uithoudingswedstrijd, het Wereldkampioenschap Endurance, de 24H SPA EWC MOTOS 2022! Vanaf volgende week zondag 29 mei zullen de eerste teams al aankomen om zich op hun deelname voor te bereiden. Op dinsdag 31 mei kunnen ze al een eerste keer hun materiaal uittesten tijdens de facultatieve privé trainingen. Op woensdagnamiddag kan het grote publiek een eerste keer van dichtbij kennis maken met de endurance wereldtop die om 16 uur in een parade van op het circuit naar het centrum van Malmedy trekt.

Op donderdag start dan het echte werk met de officiële traingssessies en dat niet enkel voor het WK endurance maar ook voor de deelnemers van het Wereldkampioenschap Zijspannen, de European Handy Bridgetone Cup en de 4 Hours Spa Classic. De eerste race zijspannen en European Handy Bridgetone Cup staan gepland op vrijdag 3 juni en deze dag wordt afgesloten met de 4 Hours Spa Classic met start om 16 uur en aankomst om 20 uur.

Op zaterdag 4 juni rijden de zijspannen en de European Handy Bridgetone Cup hun tweede race. De Le Mans start van het Wereldkampioenschap Endurance is voorzien om 13 uur, de aankomst exact 24 uren later op zondag 5 juni om 13 uur.

Pre-test sessies

Vorige week vonden er pre-test sessies plaats met een aantal WK rijders (ondermeer David Checa (Spanje) van ERC Endurance-Ducati, Markus Reiterberger (Duitsland) van het BMW Motorrad World Endurance Team, Xavier Siméon (België) van Yoshimura SERT Motul, enz) om het vernieuwe circuit van Spa-Francorchamps te ontdekken. Raadpleeg hun positieve reacties tijdens de persconferentie via https://youtu.be/lpcBil5HEJI (link is external)

Laatste winnaar

De rijders die de 24H SPA EWC Motos 2022 zullen winnen, zijn meteen ook de opvolgers van Sébastien Gimbert. Hij was de laatste winnaar van het evenement in 2003. De Fransman herinnert zich zijn triomf “alsof het gisteren was”, zo vertelt hij bijna twintig jaar later. “Winnen in Spa, op dit iconische circuit waar ik al sinds mijn kindertijd van droomde, is een onvergetelijke emotie.”

De gewezen Grand Prix- en Endurance-coureur zal op 4 juni niet aan de start staan. Maar hij weet nu al dat het een groot feest zal worden op Spa-Francorchamps. “De rijders zullen het fantastisch vinden. De locatie is prachtig, de mensen zijn bijzonder aardig en bovendien zijn het ook nog eens echte motorfans”, zo legt hij uit. En het lange wachten, bijna twee decennia, zou deze reünie nog magischer moeten maken.

Magisch, dat is het woord dat helemaal bij het Belgische tracé past. “Ik ken geen enkel ander circuit dat een coureur zoveel sensatie biedt”, zo gaat Sébastien Gimbert verder. “Of het nu de Raidillon is, of de lange bochten die je met een maximale hellingshoek neemt, het is echt iets bijzonders dat je nergens anders zult vinden! De baan is buitengewoon, met een zeer goede grip waardoor je goed je bochten kunt nemen. En het is echt wel een uniek gevoel om ’s nachts, wanneer het erg donker is, aan meer dan 250 km/u alleen door het bos te rijden!”

Welke raad zou hij nog meegeven aan degenen die zullen proberen om over enkele dagen hun naam op de erelijst van Spa-Francorchamps te zetten? “Je moet echt wel oppassen met het weer, want dat is vaak wisselvallig”, zo benadrukt hij. “Het circuit is zo lang dat het op de ene plek kan regenen, en op de andere weer niet.” De kandidaten voor de winst in België zijn dus gewaarschuwd!

Info en tickets

Alle info over dit niet te missen evenement vind je op https://www.24hspamotos.com/nl/(link is external)

Nog geen ticket? Bestel dan nu je 4 dagen pass met toegang tot paddock, tribunes en fanzone via https://www.spa-francorchamps-tickets.com/en/24hspamotos

Geef een reactie

Partners

Back to top button