Motorcross

EK MX in Denemarken : 5 Belgen in top 10 EMX85!

Het was de eerste keer dat de lokale club een EK-wedstrijd organiseerde en dat was te merken. We moeten er wel aan toevoegen dat naarmate het weekend vorderde de kwaliteit van de wedstrijd steeg. De weersomstandigheden waren perfect; droog en niet te warm. De baan was een typische Deense zandbaan.

Op zaterdag hadden onze Belgen een nagenoeg perfect rapport. 12 van de 14 rijders of rijdsters kwalificeerden zich. 1 rijder was 1ste reserve en 1 rijder kon zich niet kwalificeren en keerde reeds zaterdagavond terug huiswaarts. Torre Van Mechgelen behaalde de pole position in de 65cc klasse. In 85cc waren we heel goed vertegenwoordigd in de top tien. Dat beloofde voor de zondag.

Eerste reeks

Na de eerste reeks in alle categorieën werden de podiumambities al een beetje teruggeschroefd. Pech, slechte starts, valpartijen,… maakten dat de verwachtingen een beetje diende bijgesteld. In 85cc finishte Maxim Lucas wel op een schitterende 2de plaats. Douwe Van Mechgelen werd 4de na een sterke inhaalrace. Jarne Bervoets werd 7de, Tyla Van De Poel 8ste, Ian Ampoorter 10de, gevolgd door Brent Van De Walle. Deze werd echter 10 plaatsen teruggezet in het klassement, wegens het niet respecteren van de vlaggen. Emile De Baere diende door pech de strijd te staken.

In 65cc kwam polesitter Torre Van Mechgelen 6de binnen, terwijl Noam Mezzavilla en youngster Vital Van Nooten toch netjes binnen de top 30 bleven.

Bij de vrouwen was de bezetting wel sterk. WK-leidster Lynn Valk stond mee aan de start. Dat weerhield Maxime Breugelmans er niet van om met haar 125cc machine netjes op 8 af te klokken. Kon zij dromen van een podium bij de 125cc’s ? Elise De Baere scoorde haar eerste EK puntjes.

Tweede reeks

De 2de reeks van de 85 cc’s werd een ramp voor Maxim Lucas. Een val in de eerste ronde maakte dat hij de podiumambities mocht opbergen. Niettemin streed hij nog moedig en tikte aan op de 19de plaats. Verder wel Belgisch succes. 4 Belgen bij de eerste 10. Jarne Bervoets won de strijd met zijn teammaat Ian Ampoorter van de 2de plaats. Dus Jarne op 2 en Ian op 3. Douwe Van Mechgelen werd 5de en Tyla Van de Poel 6de. Emile De Baere werd 29ste. Jarne Bervoets behaalde het eindpodium als 3de. Dit maakt dat in de top 10 van de tussenstand van het kampioenschap 5 Belgen plaats nemen. Wat een weelde !

In de 2de reeks van de 65cc’s werd Torre Van Mechgelen 18de, na een val. Noam Mezzavilla werd 23 gevolgd door Vital Van Nooten op 25. Hier is nog wat werk aan de winkel om kwalificatie voor de finale in Loket te verzekeren.

Bij de women werd Maxime Breugelmans in de 2de reeks 14de, na een val. Zij eindigde 10de in totaal en nipt naast het podium (4de) in de 125cc klasse. Mooi resultaat voor de jonge debutante. Elise De Baere voegde ook nog enkele puntjes toe aan haar EK klassement.

Conclusie na de eerste proef; de Belgen zijn goed begonnen, vooral in 85cc. Dat belooft voor de volgende proef in eigen land te Lommel in het weekend van 1 mei. Alle supporters op post om onze jonge rijdertjes naar voor te schreeuwen.

Robert Gielis, BMB afgevaardide

Geef een reactie

Partners

Back to top button