Algemeen

In memoriam : Thuur Coen

Opnieuw moeten we jullie het overlijden melden van een ‘BMB’ monument, Thuur Coen, die ons afgelopen vrijdag, 25 maart, op de leeftijd van 81 jaar heeft verlaten. Thuur was jarenlang Eerste ondervoorzitter van de Belgische Motorrijdersbond en voorzitter van de Provinciale Afdeling Antwerpen. Hij was bovendien de eerste voorzitter van de Vlaamse Motorrijdersbond van België, nu Motorsport Vlaanderen. Hij was ook lid van het bestuur van de U.E.M., nu FIM Europe.

Drie januari 1995 was voor mij een hele bijzondere dag, mijn eerste werkdag als jonge knaap bij de BMB. En ik kon niet beter onthaald worden dan door Thuur die mij direct alle knepen van het vak bij bracht. Rechttoe rechtaan, niet rond de pot draaien, zo was Thuur. Je wist direct wat je aan hem had en dat waardeerde ik heel erg.

De talrijke verhalen en anekdotes die hij op mij af vuurde maakten direct indruk. Soms nauwelijks te geloven tot je dan in het archief een foto ontdekte van Thuur met Joel Robert of Roger Decoster in de VS. Of met zijn goeie vriend Jaap Timmer op de TT in Assen.

Ik beleefde vele leuke momenten met hem, op de BMB bestuursvergaderingen in Brussel waar hij soms eens goed op tafel klopte om iedereen bij de les te houden of om eens goed zijn gedacht te zeggen, als geboren en getogen Leuvenaar maar toch met het sappig Antwerps accent. Het werd stil in de zaal en iedereen luisterde aandachtig. Thuur wist waarover hij sprak. Zijn ervaring in de motorsport was dan ook immens, als jonge gast samen met Jos Vantichelen als speaker in de jaren ’60 en’70 op de vele internationale motorcross wedstrijden die ons land toen kende, of later als organisator van de GP zijspannen op de Balenberg in Betekom. En nog zoveel meer!

Beroepshalve was Thuur actief in de ‘motorolie’ business als verdeler in België van ondermeer Champion en Bel-ray en nadien werkte hij jarenlang in Duitsland bij Liqui Moly.

Thuur had ook een indrukwekkende talenknobbel en schakelde vlot over naar het Duits, Engels, Frans en zelfs Spaans.

Hij hielp ook mee aan het boek uitgegeven door de BMB naar aanleiding van haar 100ste verjaardag in 2012.

Door zijn nierziekte was het voor hem de laatste jaren spijtig genoeg niet meer mogelijk om naar de wedstrijden te komen maar hij volgde zijn geliefde sport nog wel vanuit zijn appartement in het centrum van Antwerpen waar zijn vrouw Bea hem met veel liefde verzorgde.

We gaan je missen Thuur!

Stijn Rentmeesters
Secretaris-Generaal

Geef een reactie

Partners

Back to top button