Motorcross

Geen succes voor Belgen op de Sidecarcross & Quadscross of Nations

In het Franse Dardon-Gueugnon vond afgelopen weekend, na een jaartje onderbreking, de sidecarcross of Nations opnieuw plaats.  Die begon ’s zaterdags onder zonnige omstandigheden,en de Belgische rijders lieten meteen zien tot wat ze in staat zijn : Van de veertien aanwezige landen bij de quads, pakten de Belgen tijdens de kwalificaties de derde plaats !  Bij de zijspannen, waar slechts zeven landen kwamen opdagen, pakte team België tijdens de zaterdagse chronoritten  de tweede plaats. De vooruitzichten voor de eigenlijke race op zondag waren rooskleurig.

QUADS

De quads konden hun eerste manche nog in droge omstandigheden afwerken. Birger Vanpoucke en Jan Vlaeymans kwamen allebei niet zo goed uit de startblokken en waren op achtervolgen aangewezen.  Vanpoucke reed van een vijftiende naar een tiende plaats.  Vlaeymans klom vanuit de achterhoede op naar plaats veertien,kon finaal nog aansluiten bij een voor hem uit rijdend groepje,maar de tijd was tekort om nog te gaan aanvallen. Na deze eerste manche bevond België zich op de vijfde plaats.

De tweede reeks werd verreden in apocalyptische omstandigheden. Randy Naveaux, zat er vooraan meteen goed bij,maar viel reeds in de eerste ronde uit met een sputterende machine.  Birger Vanpoucke trotseerde regen en modder en liet een uitstekende vierde plek optekenen. Door het uitvallen van Naveaux, was het voor de Belgen van belang dat beide rijders in de slotheat de finish zouden halen, wat helaas niet lukte.  Ondanks onze Waalse rijder de snelheid had om met de allerbesten te wedijveren, waren technische problemen er de oorzaak van dat Naveaux halfkoers uitviel en slechts als 25ste werd geklasseerd.  Jan Vlaeymans steeg boven zichzelf uit en liet een mooie zevende plaats optekenen, na de Poolse EK-topper Gwiazda.  Ierland , Italië en Denemarken waren de drie laureaten.  België eindigde als achtste.

SIDECARS

Ook bij de Belgische sidecars werd deze prestigieuze wedstrijd, voor het derde jaar op rij, een maat voor niets. Ondanks een uitstekende uitgangspositie na de zaterdagse kwalificaties, werd  op zondag niet het verhoopte resultaat behaald.  Bij het vallen van het starthek van de eerste manche vielen de eerste druppels naar beneden, en na één ronde viel de regen al met bakken uit de lucht. De doorweekte rijders streden voor wat ze waard waren,en in de derde ronde konden Vanluchene-Bax de voor hen uit rijdende Nederlanders,Fransen en een snelle Italiaanse starter één voor één inpakken, en meteen de reekszege veilig stellen. Noorderburen en rechtstreekse concurrenten Veldman-Cermak stootten nog door naar twee,maar konden onze Belgische equipe nooit bedreigen.  Ook daarachter won ons Belgische team Sanders-Badaire,na een bijzonder felle strijd het duel van noorderburen Bax-Janssens voor de  vierde plaats. Jammer genoeg kregen de twee eersten,Vanluchene ( B) en Veldman ( NL) achteraf een tijdstraf van tien posities wegens het onvoldoende snelheid minderen bij een gele vlag situatie.  Het maakte er de strijd extra spannend door, want plots stond zo Frankrijk totaal onverwacht aan de leiding, voor de Zwitsers, Belgen, Tsjechen en Nederlanders.

In de tweede manche namen de laaglanders op sportieve wijze wraak .  Op een ondanks de hevige regenval,toch bijzonder goed berijdbaar circuit won de Nederlander Veldman deze heat. De Belgische kampioenen Jason Van Daele en Tim Smeuninx moesten daar met een knappe derde plaats slechts weinig voor onder doen. De tweede Nederlander Justin Keuben finishte vijfde,net voor onze tweede Belg Davy Sanders. Nederland kwam zo aan de leiding met 21 punten, maar België volgde op de hielen met slechts één puntje verschil.

De derde reeks zou uitsluitsel geven wie op het eind van de dag de gouden medaille zou mogen in ontvangst nemen, en wie zich zou moeten tevreden stellen met het zilver.Voor Nederland begon de race, ondanks het was opgehouden met regenen,  niet optimaal : Etienne Bax nam weliswaar de kopstart en ging er meteen vandoor, maar teamgenoot Justin Keuben zag zijn motor stil vallen aan het starthek,en kon pas met ruim een ronde achterstand aan de wedstrijd beginnen.  De Belgen konden hier echter niet van profiteren, aangezien ze hun motoren al hadden ingeladen en niet meer aan de start waren verschenen.  Noorderbuur Keuben kon zich nog opwerken tot plaats zeven, Etienne Bax won,en daarmee was Nederland meteen zeker van de zege in deze 21ste editie van de sidecarcross of Nations.  België eindigde ondanks het sterke begin van de dag,  voor het derde jaar op rij  als voorlaatste.

We polsten naar een reactie bij onze zijspan piloten. Marvin Vanluchene: "Omwille van de extreem natte omstandigheden werd na de 2de reeks bij zowel Davy als Jason een serieuze hoeveelheid water in de luchtfilter gevonden. Ook wij hadden in de eerste  reeks al water in de luchtfilter zodat de motor water had binnen gekregen. Bij Jason was er waterschade en het was reeds zijn 2de motor in het weekend. In onderling overleg hebben wij, Jason, mezelf en onze technische medewerkers, besloten niet meer van start te gaan in de derde reeks omdat wij ervan overtuigd waren dat ons materiaal door het water stuk zou gaan De overvloed aan water op de omloop was nog groter dan in reeks 1 & 2 vandaar onze beslissing. Ook voor mezelf met de vooruitzichten op de komende WK wedstrijden vond ik 1 kapot motorblok  al voldoende!"

Tekst / Foto's: Rik Claeys

Partners

Back to top button