Motorcross

Coupe de l’Avenir 2021: pech en heel sterke tegenstand houden onze teams van het podium

Na een jaar onderbreking stond eindelijk weer de Coupe de l’Avenir gepland op het mooie, natuurlijke circuit in Baisieux. Bij het inkijken van de deelnemerslijst was het duidelijk dat de tegenstand heel sterk was. Een heleboel EK rijders, waaronder een Europese kampioen en vice-Europese kampioen, tekende present. Het aantal deelnemende landen was ook hoog.

De meeste van onze rijders kwamen reeds vrijdagavond toe om rustig de teamsfeer op te snuiven.

Na de technische controle op zaterdagvoormiddag stonden de vrije- en tijdstraining en de kwalificatiereeksen gepland.
Ook nu was weer duidelijk dat de tegenstand niet van de poes was en dat alles zou moeten meezitten om op het podium te komen.

Op zondag had de organisator voor de warm-ups het circuit fel gesproeid om het stof (dat zaterdag toch teveel aanwezig was) te bedwingen. Met resultaat; op zondag was het circuit vrijwel stofvrij tot bij de laatste reeksen.

Onze 65 cc-rijders, waarvan de meeste weinig of geen internationale ervaring hadden, beten sterk van zich af. Ze waren ook bij de jongsten in hun klasse. Zij eindigden 7de in het landenklassement met een 19e plaats voor Clément Dewattines, 21ste plaats voor Torre Van Mechgelen en een 25ste plaats voor Joshua Weigert (val in 2de reeks en DNF) in de individuele stand.

Onze 85 cc-rijders hadden wel EK-ervaring. Zij reden vorig weekend nog de EK-finale in Riola Sardo. Alle 3 onze rijders worstelden toch wat met het beenharde circuit. Naarmate het weekend vorderde zag je ze toch wel verbeteren wat resulteerde in een 5de plaats in het landenklassement. Ian Ampoorter was onze snelste man in koers, hij eindigde 8ste in het eindklassement. Jarne Bervoets verbeterde met de minuut en sloot af op de 16e plaats. Douwe Van Mechgelen was de pechvogel van het weekend. Op zaterdag kende hij een wielbreuk. Zondag bij de eerste reeds diende hij de wedstrijd te staken met een lekke voorband en bij de laatste reeks ging Douwe er hard af en kon hij de wedstrijd niet beëindigen.

Bij de Open categorie misten we het podium met een vierde plaats in het landenklassement. De Fransman Tom Guyon won de 3 reeksen. Nochtans was Sacha Coenen in de eerste reeks, met zijn 125cc, de man met de snelste rondetijd. Door valpartijen wist hij pas 17de te eindigen. In de 2de reeks nam hij wel een goede start wat hem op de 2de plaats deed eindigen. In de 3de reeks was de start weer slecht (val). Van allerlaatste vocht hij terug tot de 10e plek. Dit bracht om op de 9de plaats individueel. Mattéo Puffet streed voor wat hij waard was bij zijn eerste selectie voor Team Belgium. Na een mindere start eindigde hij de eerste reeks 18de. In de tweede reeks vlotte het nog beter en kwam hij als 11de binnen. De derde reeks was super voor Mattéo. Hier streed hij mij tussen de toppers en eindigde hij mooi 7de. Lucas Coenen, ook op 125, nam steeds een slechte start. Hij eindigde toch op een solide 10de plaats in de eerste reeks. In de 2de reeks reed hij naar de 17de plek. In de derde reeks diende hij de race te staken met een kapotte achterrem.

In de Joël Robert Trophy, die het team beloonde die over alle categoriën het beste scoorde eindigde België 7de.

Op het einde van de dag zagen wij rijders die gelukkig waren met hun prestaties maar toch ook een aantal die meer verwacht hadden als resultaat, vermoed ik. In ieder geval was dit weer een topweekend voor onze piloten waarin ze tussen internationale talenten, op een veeleisend circuit, waarop het voor sommigen toch wat wennen was, ervaring konden opdoen. Ze konden dan ook allemaal blessurevrij naar huis. En dat is toch de bedoeling van dit prachtige evenement.

Op naar volgend jaar, en dan mikken we weer op podiumplaatsen !

Dank aan teamsponsors, teamstaff, BMB coach Yves, afgevaardigde Ivan, ouders en begeleiders van de rijders, BMB en organisator MX Hauts-Pays.

See you next year.

Robert Gielis
Team manager

Foto's: MX Hauts-Pays

Partners

Back to top button