Algemeen

In memoriam Bernard Deweirdt

Op zaterdag 11 september 2021 vernam ik enigszins verrast dat Bernard ons op 27 augustus 2021 heeft verlaten, aan de vooravond van zijn 57ste verjaardag, alleen en in volledige anonimiteit.

Bernard, bijgenaamd "la Sirène", is een legende in het internationale en nationale recreatieve motorrijden. Zijn naam is gegraveerd op vrijwel alle palmaressen van de internationale treffens in Zuid-Europa. en iedereen herinnert hem als vaste deelnemer aan de nationale organisaties.

De BMB “miljonairs”: Gilbert – Didier – Bernard

Bernard is de 'keizer' van de internationale treffens in het zuiden en de 'koning' van Italië, een land dat hij aanbad en wiens taal hij had geleerd; een land waar hij beroemder was dan de Italiaanse nationale kampioenen zelf. Zelfs vandaag de dag is er geen treffen in Italië waar iemand me naar nieuws over hem komt vragen.

Alle 'Inter' piloten herinneren zich zijn passie en zijn goede humeur. Niemand zal ooit zijn interpretaties van de Queen vergeten, de avonden waar we de wereld heruitvonden, waar we genoten van het leven, de motor, de zon, de sfeer, onze vriendschap. Om dan de volgende dag opnieuw de baan op de gaan, op alle wegen van Europa naar andere horizonten, andere ontmoetingen.

Weinig mensen weten het, maar voordat Bernard in 1995 zijn eerste licentie bij de BMB onderschreef, reed hij al 500.000 km bij de Belgian Motards.

Van 1995 tot 2014 reed hij meer dan 1.000.000 km (Briljante palmes) bij de BMB en behaalde daarbij 16 Belgische kampioenstitels (huidig record als piloot):

  • 6 keer het prestigieuze Inter kampioenschap,
  • 6 keer de scratch,
  • 4 keer de combiné

Een totaal van 31 BMB medailles (nog steeds recordhouder), meer dan 15 BMB-rondes en tien Stienlet Challenges. Hij was ook de piloot die 9 keer de meeste kilometers in een jaar had afgelegd, zijn "hoogste score" was 77.917 km afgelegd in 1996 en hij voltooide 18 keer een reis rond de wereld in een jaar (recordhouder)!

De 3 Musketiers: Alain Ϯ 2010, Bernard, Didier

Persoonlijk zal ik je nooit vergeten Bernard: we hebben samen honderdduizenden kilometers afgelegd, veel regio's ontdekt, talloze plaatsen bezocht, in het  zuiden waar je zo van hield; met tientallen anekdotes, herinneringen die elke dag meer en meer naar boven komen.

Met Alain Trinteler waren we tientallen jaren de 3 Musketiers van de Inter klassementen. Nu blijf ik nog alleen achter. Mijn hart bloedt…

Onvoorwaardelijke fan van Valentino Rossi, je had je droom vervuld door hem te ontmoeten, een weekend met hem samen door te brengen.

Bernard, je bent nu je moeder achterna gegaan en ook de andere sterren van het BMB toerrijden die ons ondertussen hebben verlaten.

Je bent ook, in de ogen van al je motorvrienden, toegetreden tot de Hall of Fame van het wereldwijde toerrijden.

Didier Frérot

(foto's Patrick Orbie)

Partners

Back to top button