Algemeen

In memoriam: Paul Janssens

Opnieuw moeten we afscheid nemen van een icoon uit de geschiedenis van de Belgische motorsport. Paul Janssens verliet ons eergisteren, 7 september, op 86-jarige leeftijd. Paul is dan misschien wel niet gekend omwille van zijn prestaties op de motorfiets, zijn realisaties als organisator, bestuurder en drijvende kracht achter heel wat veranderingen in onze mooie sport zijn legendarisch.

Paul begon zijn ‘sportcarrière’ aan de universiteit van Leuven waar hij afstudeerde in de sportwetenschappen. Hij hield er ook een perfecte kennis van het Nederlands aan over. Hij begon zijn eigen kinesistenpraktijk en bleef actief tot aan zijn pensioen. Deze kennis en ervaring kwamen erg van pas in zijn diverse functies binnen de BMB.

In eigen streek was hij samen met Pierre Chonquerez de drijvende kracht achter het mooiste en grootste motorcross evenement dat ons land ooit heeft gekend, de Grote Prijs 500cc op de Citadel van Namen. Een wedstrijd die hij samen met Pierre tot in de puntjes voorbereidde en waar dankzij hun inzet de soms meer dan 20.000 enthousiaste fans onze Belgische motorcross legendes luidruchtig aanmoedigden als zij vanuit het bos de esplanade kwamen opgereden.

Maar Paul liet het daar niet bij en wou zich ook engageren binnen de federatie om de nodige veranderingen door te voeren.

Meer dan 20 jaar lang was hij actief bestuurder van de Belgische Motorrijdersbond. Hij was ook 8 jaar lang voorzitter van de nationale sportcommissie. Zijn engagement in beide functies zijn ongezien. Paul was alom present, op bijna alle vergaderingen van de werkgroepen van de diverse disciplines maar ook op de wedstrijden zelf. Als sportvoorzitter heeft Paul heel veel betekend voor de federatie. Wanneer de meningen verdeeld waren, wist hij steeds alle partijen rond de tafel te verzoenen en mee te zoeken naar constructieve oplossingen. Een professionele houding waarvoor hij door iedereen enorm werd gerespecteerd.

Eind jaren ’90 stond Paul aan de wieg van het BMB milieu college. Als organisator wist hij heel goed dat de milieuproblematiek een bedreiging vormde voor het voortbestaan van onze sport. En hij wist de motorsportwereld te overtuigen van het belang om de nodige maatregelen te nemen. Een werk dat hij ook internationaal verderzette als lid van de nog maar net opgericht FIM milieu commissie. Hij reisde de hele wereld rond als lesgever in de FIM milieu seminaries en leidde zo talrijke officials op die erover waken dat onze sport met de nodige milieu voorzorg wordt beoefend.

Een zorg die hij ook op zich nam als bestuurder en milieucoördinator van de FMWB. Als een enduro organisator een probleem had met de milieutoelating trok Paul naar de ministeriële kabinetten en administraties in Namen om een oplossing te vinden.

In 1995 nam Paul de job van manager van de nationale ploeg van de Motorcross der Naties op zich. Het werd een historisch moment in de geschiedenis van de Belgische motorcross. Na jarenlange hegemonie van de Amerikanen slaagde ons land in Sverepec (Slovakije) om de Chamberlain Trophy mee naar huis te brengen. Ons team bestond toen uit Stefan Everts, Marnicq Bervoets en Joel Smets.

In 2012 zorgde Paul als voorzitter van het comité ter voorbereiding van het honderdjarig bestaan van de BMB, voor een onvergetelijk feestjaar met tal van activiteiten (auto/motor salon Brussel, boek 100 jaar, mobiele expo,..) en met als afsluiter het banket tijdens de Motorcross der Naties in Lommel.

Ook na zijn actieve carrière binnen de BMB en de FIM was Paul een graag geziene gast op wedstrijden en evenementen van de BMB, de FMWB en de FIM.

We gaan je missen Paul!

Innige deelneming aan de familie en veel sterkte aan Jacqueline, zijn echtgenote.

Stijn Rentmeesters
Secretaris Generaal

Raadpleeg hieronder het overlijdensbericht

 

Partners

Back to top button