Algemeen

In memoriam Joel Robert door Joel Smets, what’s in a name …

We schrijven april 1969, ondergetekende ziet het levenslicht. Klassieke voornamen als daar zijn Jozef, Maria, Petrus of andere Julia’s … waren passée en m’n ouders sturen me de wijde wereld in met de destijds eerder ongebruikelijke voornaam Joël.

Maar waarom precies Joël?

Wel, mijn ouders waren vrij fervente allround sportliefhebbers en zochten daar hun inspiratie.

Eddy stond op poleposition! Merckx had immers al Milaan San Remo gewonnen, de Giro en zelfs al 2 wereldtitels op zn conto maar nee, Eddy ging het niet worden … In de provincie Antwerpen, waar we woonden, was basketter Willy Steveniers in de sixties al een levende legende net als een andere wereldkampioen, Rik Van Looy! Maar Willy of Rik? Nee liever niet! Euh wacht, waarom niet wat internationaler? Mohammed van Ali? Of in dat geval misschien beter wat religie neutraler: Cassius van Clay? Doe toch maar niet … Verder was Paul van nationale voetbaltrots Van Himst geen optie vermits mijn oudere broer zo al door het leven ging :-/  Nog een andere  … In de jaren 60 racete gentleman Jacky Ickx met z’n legendarische Ferrari naar de absolute wereldtop in de F1! Jacky Smets klinkt niet verkeerd toch? Maar nee, nee, … Allemaal persoonlijkheden met wereldfaam maar mijn ouders hadden iets anders in gedachten because …

… nothing compares to JOEL!

En dat mag je gerust letterlijk nemen want JOEL ROBERT was en zal altijd uniek blijven in al zijn facetten!

Hij haalde zijn grootste successen in de jaren 60, begin 70. Toen hij niet lang na z’n 6e wereldtitel zijn helm aan de wilgen hing, was ik nog een kleuter. Mijn ouders namen me als baby/peuter al mee naar de crossen in de regio maar ik herinner me het niet echt meer … Jammer! Of misschien net niet! Want daardoor moest ik mij baseren op overleveringen om me een beeld te vormen van de persoon naar wie ik vernoemd was en kreeg de figuur van JOEL ROBERT voor mij mythische allures!!

En duidelijk niet alleen voor mij! Ik had het voorrecht om tijdens m’n loopbaan met de nationale ploeg prachtige momenten met JOEL te mogen beleven en te kunnen vaststellen hoe hij wereldwijd met de grootste egards werd ontvangen! En terecht! De immense populariteit die onze sport tijdens zijn cariërre en tot lang daarna genoot was namelijk in heel grote mate aan JOEL te danken!

Mede daardoor werd ik doorheen de jaren steeds trotser op mijn voornaam en vooral op Monsieur Moto-cross aan wie ik die te danken heb …. Bedankt ma en pa voor de geweldige ingeving 52 jaar geleden!

Hoe uniek is het trouwens dat je naar iemand wordt vernoemd en net als je naamvoorbeeld titels wint in dezelfde sport en ook nog eens samen je land wereldkampioen maakt … mooier wordt het niet! Eén voor één onuitwisbare herinneringen aan de legende JOEL ROBERT!

In naam van heel motorsport minnend België, voor alles wat je hebt betekent voor onze sport:

MERCI JOEL !!
REST IN PEACE OUR HERO ….

Joel Smets

Partners

Back to top button