Motorcross

Terugblik op de MXGP Triple header in Lommel

In uiterst moeilijke omstandigheden met alsmaar stijgende corona besmettingen in ons land, werden desondanks afgelopen week liefst 3 GP’s gereden in Lommel. Een huzarenstukje enkel mogelijk door de schitterende samenwerking en inzet van alle betrokken partijen.

In eerste instantie het team van GP Limburg met drijvende krachten Johan Boonen, Jo Demunck en Ann Plas. Zij gingen in op de vraag van promotor Infront Moto Racing om in Lommel op 1 week tijd 3 wedstrijden te organiseren zodat de MXGP, MX2, EMX125 en EMX250 rijders en teams alsnog een volledig kampioenschap kunnen rijden in het crisisjaar 2020. Als enige organisator van deze uitzonderlijke wedstrijdformule namen ze dan nog het initiatief om voor het laatste race weekend ongeveer de helft van het parkoers een andere lay-out te geven, erg gewaardeerd door alle rijders.

FIM promotor Infront Moto Racing (voorheen Youthstream) spaarde geen enkele moeite en het organisatieniveau was identiek als deze van een GP wedstrijd waar wel publiek wordt toegelaten.

Tenslotte zijn er onze eigen BMB officials en pistecommissarissen die zich een ganse week vrij maakten om de sport-technische omkadering te verzekeren.  Zij kregen niets dan lof van de FIM Race Direction voor de kwaliteit van hun geleverde werk in moeilijke omstandigheden.

Covid protocol

Het stedelijk motorcross centrum in Lommel was vorige week ongeveer de veiligste plek van het land. Zonder negatief testresultaat werd je niet toegelaten tot de site. Dit gold voor alle rijders, teamleden, journalisten, medewerkers en officials. Bovendien werd iedereen om de 72 uren opnieuw getest door een speciaal ingericht testcentrum aan de ingang van het circuit. Ongeveer 1200 personen werden ter plaatse getest met een testresultaat binnen de 48 uren. Dank aan het Medische Motorescue team die dit mee mogelijk maakte.

Uiteindelijk werden er slechts een paar positieve gevallen vastgesteld. Spijtig genoeg ook MXGP rijder Jorge Prado die op woensdag nog de GP won maar dus niet meer kon starten op zondag.

Spannende races

Op sportief vlak werden alle motorcross liefhebbers die de wedstrijden live konden bekijken (livestream op MXGP.tv, Telenet Play sports of Eurosport 2) verwend. In de MXGP deed de Sloveen Tim Gajser een uitstekende zaak  in de WK stand met 2 GP overwinningen. In de MX2 was Jago Geerts' concurrent Tom Vialle twee maal de sterkste. In de laatste wedstrijd wist Geerts’ teammaat Ben Watson zijn eerste GP zege te behalen.

Jago Geerts heeft in Lommel geen WK punten kunnen goedmaken op Vialle ondanks dat hij iedere wedstrijd toonde de snelste te zijn. Te veel valpartijen verplichtten hem steeds tot achtervolgen. Een werkpunt voor coach Steve Ramon en team manager Marnicq Bervoets.

Media aandacht

Op nationaal vlak besteedde VRT de nodige aandacht aan deze GP’s en dit dankzij de steun van het Monster Energy Yamaha Factory MX2 team van Jago Geerts. Voor wat betreft de kranten moeten we spijtig genoeg vaststellen dat enkel in het Belang van Limburg deze GP-week uitgebreid aan bod kwam.

Afspraak volgend jaar opnieuw in Lommel voor hopelijk weer een ‘gewone’ MXGP!

Foto's: mxgp.com

Partners

Back to top button