Snelheid

Yan Ancia Belgisch kampioen Superbike

Het weekend van Gamma Racing Day was het strijdtoneel in de eindstrijd van Benelux Trophy en BK bij de Superbikes. Na twee Qualifs stond Nederlander Renzo van Emmerik op pole voor Sander Claessen en Nicky de Wit. Yan Ancia stond op plaats negen. De eerste wedstrijd op zondag onder een druilige regen zorgde voor zenuwachtige momenten op de startgrid. Banden werden nog gewisseld terwijl het bord van 5' in de lucht werd gestoken. Er werd gegokt met slicks, intermediate- en regenbanden. Claessen nam de kopstart voor Ancia maar in de tweede ronde kwam de leider ten val. Het kampioenschap was na enkele ronden al zo goed als gestreden. Nu waren er achter winnaar Ancia, eerste podiums van het jaar voor Denny Lannoo (2) en Marcel Zuurbier (3). Met dit resultaat is Ancia ook de Belgisch kampioen SBK Inter. Ook Koen Brusten op vier verraste in de regen. Claessen startte niet meer in de herneming en in deze wedstrijd, onder normale en droge omstandigheden gaf nog heel wat vuurwerk. Winnaar werd, na felle duels, Nederlander van Emmerik voor de Wit, die in de laatste meters, Daniel Vermaas nog te grazen nam. Verschil op de aankomstlijn, 1/10". In het BK SBK Junior haalde Thomas Dieleman het en zijn Yves Bollaerts en Jonas Fredrick de andere rijders op het podium. 

Supersport

De strijd voor de titel van Benelux Trophy kampioen werd al voor aanvang van het Gamma Racing Day weekend in Assen onthoofd doordat Kenny Meersman aan de vooravond van het evenement, tijdens het testen van de machine ten val kwam en niet kon afreizen. Meersman behaalt wel de titel in het BK SSP Inter, maar dat zal een magere troost zijn. Noah Lequeux reed in de regenrace naar een derde plaats achter Wiljan van Wikselaar en Louis van Wijhe, beide noorderburen.

In de herneming werd er een duel op het scherp van de snede uitgevochten tussen Lequeux en Jorn Hamberg. Deze laatste was lange tijd leider, maar bij het dubbelen van een rijder, koos elk van de jonge knapen een kant om in te halen, waardoor Lequeux op de finish alsnog met de zege aan de haal ging. Benjamin Van Acker(technische problemen in de regenrace) Sam Vanhoutte en Romain Louppe duelleerden voor de overige podiumplaatsen bij de SSP Juniors. Vanhoutte en Louppe haalden in de eindstand van het BK SSP Junior na Lequeux, de overige podiumplaatsen.

De volledige klassementen volgen later.

Tekst en foto's: Jan Vermeer

 

Partners

Back to top button