Motorcross

MXGP of Riga: rapport van de Belgen

Na 5 maanden corona pauze hervatte het wereld- en Europees kampioenschap afgelopen weekend in het Letse Kegums. Niet alleen voor de organisator maar ook voor de teams was het een hele uitdaging. Zo kregen onze Belgen vorige week te horen dat ze in verplichte quarantaine moesten gaan bij aankomst. Nadat de organisatie erin slaagde om hiervoor een oplossing te vinden werden ook nog eens alle rechtstreekse vluchten vanuit België afgelast. Maar gelukkig kwamen al onze landgenoten tijdig aan op de zandomloop in Kegums die er wel harder en verraderlijker blijlag als andere jaren met heel wat valpartijen tot gevolg.

MX2

Onze beste WK MX2 rijder, Jago Geerts, was als eerste gestart in de eerste reeks maar door een kapotte roll-off kwam hij twee keer ten val en finishte uiteindelijk slechts 16de. In de tweede reeks verbeet hij de pijn en ging al snel de strijd aan met WK leider Tom Vialle. Het werd een spannend duel tussen de Fransman en de Belg die de reekszege wist te behalen. Geerts blijft tweede in het WK met 22 punten achterstand op leider Vialle. Maar het seizoen is nog lang! Noteren we ook nog de knappe 12de en 14de plaats van Cyril Genot.

MXGP

De Nederlander Glenn Coldenhoff schreef in Kegums geschiedenis door GasGas hun eerste MXGP-overwinning te schenken. Met een tweede en eerste plaats wint hij voor Tim Gajser (1-5) en Romain Febvre (3-3). Jeffrey Herlings wordt beide manches vierde en hij blijft daardoor de leider in het FIM wereldkampioenschap MXGP. Jeremy Van Horebeek werd 10de in de eerste reeks maar moest opgeven in de tweede. Clement Desalle, goed gestart in de eerste reeks, viel terug naar de 12de plaats. In de tweede reeks eindigde hij 10de.

EMX250

De wedstrijden van het Europees kampioenschap werden afgewerkt op zaterdag. Liam Everts had een mindere dag met twee keer een 16de plaats. De Fransman Thibault Benistant nam de dagzefe met een eerste en tweede plaats en wordt ook de nieuwe leider in de EK tussenstand.

EMX Open

Greg Smets finishte 11de in de eerste en 10de in de tweede reeks van de Open klasse. De Let Tom Macuks pakte de eindzege.

Op dinsdag 11 augustus vinden in Kegums de volgende EMX races plaats en op woensdag de WK races.

Foto:Shotbybavo, Yamaha racing

 

 

 

Partners

Back to top button