Motorcross

Voorbeschouwing Junior WK motorcross 2019 in Pietramurata

Na omzwervingen in Australië (2018), Estland (2017) en Rusland (2016) vindt het Junior WK dit jaar wat korter bij huis plaats, nl. in Trentino, nabij het Gardameer in Italië. Op de omloop waar we de laatste jaren onvergetelijke momenten hebben beleefd in MX2 en MXGP. Denk maar aan de half afgewerkte backflip van Villopoto, de ongelofelijke comeback vanuit de achterste gelederen van Cairoli, de overwinning van Gajser tegen Cairoli,…De BMB schreef in totaal 12 rijders in die hun kans gaan wagen op dit prachtig circuit.

Pronostieken maken voor het junior WK is elk jaar moeilijk omdat het koffiedik kijken is voor wat betreft het niveau van de diverse rijders. Er komen rijders uit alle windstreken waarvan we niet weten in welke mate ze kunnen wedijveren met onze Europese pilootjes. Maar het verleden leert ons wel dat de rijders die worden afgevaardigd uit Australië, USA, Nieuw-Zeeland, Japan of Zuid-Amerika er meestal niet voor spek en bonen bij rijden. De favorieten uit Europa zijn deze die ook aan de kop rijden in het EMX125-kampioenschap, of bij de EMX65 en EMX85-kwalificatiewedstrijden.

Voor ons land werden de laatste jaren zeer weinig rijders uitgestuurd, en dit omwille van de verre verplaatsingen. Onze federatie verleent ook geen financiële steun aan de rijders, in tegenstelling tot de Nederlandse, Frans, Italiaanse,… federaties. Niettemin werd Jago Geerts wereldkampioen 125cc in Rusland en wist Liam Everts vorig jaar een reeks te winnen in Australië. Pech in de tweede reeks weerhield hem van een super eindresultaat.

Wanneer we de kansen bekijken van onze Belgische deelnemers dan kunnen we toch voorzichtig ambitieus zijn. Voor wat betreft de 65cc en de 85cc hebben we dit jaar 4 Belgen die zich via de EK-kwalificatiemanches wisten te plaatsen van de EK finale in Loket einde juli. Dit betekent toch dat we kwaliteit in huis hebben in die klassen. Maxime Lucas en Tyla Van de Poel rijden in de 65cc en waren toppers in deze kwalificatiemanches. Dus hiervan mogen we ook topresultaten verwachten.

In 85cc hebben we de gebroeders Coenen, Lucas en Sacha, die zich vlotjes kwalificeerden voor Loket. Hier mogen we ook dromen van mooie resultaten. Voor Baptiste Beernaert verwachten we ook een vlotte kwalificatie op zaterdag zodat hij kan verrassen op zondag. Mathis Adam en Troy Verburgh moeten zaterdag ook het onderste uit de kan halen zodat we ze op zondag nogmaals kunnen aanmoedigen.

In 125cc is Liam Everts ons speerpunt. Hij is gerangschikt bij de eerste 10 in het EMX125cc-kampioenschap met enkele reeksuitslagen rond de top 5. Ook Lucas Adam en Marnick Lagrou kwalificeerden zich reeds voor deelname aan de EMX125cc. Romain Delbrassinne en Robbe Daniëls zijn de overige 2 Belgen die de kwalificatie zullen nastreven op zaterdag.

Voor het eerst sinds geruime tijd hebben we rijders in de 3 klassen die een mooi resultaat kunnen rijden. Dit houdt in dat we ook een mooi resultaat zouden kunnen bemachtigen in het landenklassement. Mogen wij top 10 nastreven en dromen van iets meer ?

Het Junior WK weekend start op vrijdag 12 juli met de technische controles en de rijdersvoorstelling ’s avonds. De timing voor de zaterdagkwalificaties ligt nog niet vast, gezien het juiste aantal deelnemers moet worden afgewacht. Waarschijnlijk zullen er 2 groepen zijn in de 3 klassen want het aantal inschrijvingen per klasse schommelt rond de 80. Na de warm-ups op zondag starten de reeksen om 11:20u met de 65cc’s. De laatste reeks 125cc start om 16:10u. 

De organisatie deelt mee dat resultaten hier terug te vinden zijn:

Race Results:
https://www.mgmtiming.it/default.aspx?pagina=/2019/_Junior%20MX%20World%20Championship/2019-07-14%20Pietramurata

Live Timing:
https://www.mgmtiming.it/MGMLiveWMXJ.html
 
Hopelijk kunnen we na het weekend een, voor onze Belgische deelnemers, positief verslagje doorsturen.

Robert Gielis, team manager
 

Partners

Back to top button