Motorcross

Clément Desalle wint MXGP van Rusland!

Maandag zag het er al goed uit voor ons laaglanders. Met Jeffrey Herlings en de Belgen Julien Lieber, Jeremy Van Horebeek en Clément Desalle die zich lieten opmerken net snelle tijden en knappe resultaten in de kwalificaties. Maar zoals het gezegde gaat, punten worden uitgedeeld op wedstrijddag en hoe deden onze laaglanders het daar?!

Meer dan behoorlijk deden onze jongens het in de MXGP klasse tijdens de Grand Prix van Rusland. Het ‘OldSkool’ parcours was duidelijk een kolfje naar de hand van Clément Desalle, die in Orlyonok een parcours vond dat hem liet denken aan de keiharde Duitse en Franse banen waar hij als jongeling meer dan eens op vertoefde. Dat liet hij dan ook zien door de eerste reeks te winnen. De holeshot liet de man uit Courcelles nog aan de Italiaan Antonio Cairoli. De Kawasaki piloot Desalle, zelf als derde uit het hek gekomen ging in de eerste ronde voorbij Jeffrey Herlings en ook Tony Cairoli was geen tegenstand voor de Franstalige Belg. Wat volgde was een Clément Desalle, uit zijn beste dagen die van kop tot finish de wedstrijd verder controleerde en zo zijn eerste reekszegen nam sinds de Grand Prix van Rusland in 2017! Achter CD25 zagen we Antonio Cairoli zich vast klampen aan zijn tweede plaats voor concurrent Jeffrey Herlings. De andere laaglanders finishte met Jeremy Van Horebeek op een zesde plaats, Julien Lieber op een achtste plaats en Kevin Strijbos op een veertiende plaats. En wat dan met Glenn Coldenhoff vraagt u zich af? Deze was bezig met een knappe wedstrijd neer te zetten op plaats acht, maar na een aanraking met Romain Febvre viel hij helaas uit de punten.

Voor de tweede manche was de vraag of Clément Desalle opnieuw mee zou kunnen doen voor de reekszege en/of Grand Prix overwinning. De Waal startte goed mee en draaide als tweede uit de eerste bocht, dit na Jeffrey Herlings. Even leek Clément Desalle de Nederlander het hoofd te kunnen bieden en zelfs met hem het duel te kunnen aangaan. Maar het tempo van Jeffrey Herlings was net wat te hoog, dus zagen we Clément Desalle zich settelen op de tweede positie zodat deze twee laaglanders op één en twee binnen kwamen. Achter hen leek het lange tijd Tim Gajser te zijn die als derde zou finishen. De Sloveen werd echter in de twee na laatste ronde nog opgeslokt door Romain Febvre. Deze Fransman had enkele ronden voordien ook Antonio Cairoli al achter zich gelaten, nadat de Siciliaan er even bij was gaan liggen. Gelukkig kon de negenvoudig kampioen zijn fout snel genoeg rechtzetten en zo de schade beperken met een vijfde plaats. Onze andere laaglanders finishte met Julien Lieber op zeven en Glenn Coldenhoff op negen verre van onaardig. De Resultaten van Jeremy Van Horebeek met zijn achttiende en Kevin Strijbos met zijn negentiende plaats waren dan weer teleurstellend. Al hebben beide last van enkele blessures.

Voor de Grand Prix overwinning was de eerste en de tweede plaats, en de 47 punten die Clément Desalle behaalde voldoende om het hoogste schavotje te mogen bestijgen. Met hem mochten Jeffrey Herlings met 45 punten (3-1) en Antonio Cairoli 38 punten (2-5) mee op het podium. De Italiaan Antonio Cairoli verliest dure en voornamelijk zure punten op Jeffrey Herlings in strijdt om de wereldtitel.

Tekst: MXMag – Foto: Youthstream

 

Partners

Back to top button