Motorcross

Clément Desalle wint jubileumeditie in Mons!

De tweede manche van het BK Motorcross kon afgewerkt worden in goede omstandigheden. Thuisrijder Clément Desalle, luid aangemoedigd, reed naar een logische dubbele reekszege en nam uit handen van Elio Di Rupo de trofee in ontvangst. Toch kreeg hij de overwinning niet cadeau want in de tweede manche moest hij zich nog reppen voor een verdienstelijke Ken De Dycker.

Na de vele afgelastingen deed het maar al te veel deugd om wél te kunnen rijden in het Bois Brûlé in Mons! Voor de 40ste editie kon RMAMC Mons bovendien rekenen op een behoorlijke publieke belangstelling.

Clément Desalle die weinig in eigen land rijdt, startte uiteraard als favoriet. In de tijdstraing was de MX Panda 1,3 seconde sneller dan Ken De Dycker, Kevin Strijbos kwalificeerde als derde. Strijbos pakte wel de kopstart in de eerste manche maar kon geen vuist maken tegen Desalle. De Monster Energy Kawasaki rijder snelde dan ook naar een vlotte zege voor De Dycker die kampte met pijnlijke armen. Strijbos kwam als derde over de meet. Dietger Damiaens werkte een prima manche af en toonde zich met een vierde plek ‘best of the rest’.

Een verrassende Steve Ramon pakte in de herneming de holeshot. De tweevoudige wereldkampioen moest echter al snel baan ruimen voor Desalle. Die leek op een gemakkelijke overwinning af te stevenen maar dat bleek voorbarig. Een foutje half wedstrijd bood een sterk teruggekomen perspectieven! De Dycker naderde en perste er nog een snelle slotronde uit al bleek dat onvoldoende om een controlerende Desalle te verontrusten. Opnieuw was Kevin Strijbos derde waardoor de Standing Construct KTM coureur ook derde algemeen werd.

Dietger Damiaens hield min of meer gelijke tred met Ramon maar moest de ervaren rot voor zich dulden. Toch weer een sterk staaltje van de 38-jarige veteraan die duidelijk nog niet is versleten. In de eindstand klopte Damiaens als vierde Ramon met één punt! MC Mikkola’s Roy Silliën sloot een regelmatige dag af als zesde (5-6).

Dubbelslag Erik Willems

Op papier was Daymond Martens misschien de grootste naam maar Erik Willems trok in de gecombineerde Inters/Nationalen 250 reeks het laken naar zich toe. Tijdens de kwalificaties was Martens wel overtuigend de snelste voor regerend kampioen Mark boot. In de manches werd het superspannend. Kopstarter Mark Boot leidde bijna de volledige eerste race en kon de overwinning ruiken. De sympathieke Zeeuw  sprong met nog minder dan een halve ronde te gaan te ver op een schans en kwam ongelukkig neer. Uiteindelijk moest Boot genoegen nemen met de derde plaats. Willems klopte Martens met 2,1 seconde voorsprong!

Willems was als snelste weg in de afsluiter. De Bihr-Husqvarna rijder weerstond de druk van Martens maar het bleef wel spannend tot het eind! Ex-Enduropale winnaar Martens strandde op amper twee seconden. Mark Boot deed wat hij kon. Gehinderd door een pijnlijke schouder en hoofdpijn van zijn crash reed hij op safe en kwam zo binnen als derde. Tim Louis liet zijn tweede vierde plaats van de dag noteren. Tallon Verhelst, 5de en 6de algemeen, was de sterkste bij de Nationalen 250.

Indrukwekkende Liam Everts

Polesitter Wannes Van de Voorde en Marnick Lagrou hielden elkaar in evenwicht bij de Beloften. Lagrou won de eerste reeks voor Van De Voorde, maar de F4E rijder nam revanche in de afsluitende manche. Romain mocht dankzij twee derde plaatsen mee op het podium. In de jeugdcategorie stak Liam Everts er met kop en schouders boven uit. Al is dat waarschijnlijk te zwak uitgedrukt, in het Engels zouden ze zeggen hij ‘crushed it’. Liamski, dia vandaag werd gevolgd door de Sporza-camera, reed de concurrentie namelijk op een hoopje.

In de eerste manche eindigde hij 1 minuut en 6 seconden voor Pako Destercq. Bij aankomst van de tweede manche bedroeg het verschil tussen Everts en Destercq, die opnieuw tweede was, maar liefst 1 min. 49 seconden. Yoran Moens was telkens derde.

Alle resultaten hier

Tekst: www.mxmag.be – foto: RAMC Mons

Partners

Back to top button