Classic Bike

Tourist Trophy legende John McGuinness wint de Bikers’ Classic

De prestigieuze gast van de 10de editie van de 4 Hours of Spa Classic, John McGuinness was niet gekomen om een figurantenrol te spelen. Geïntegreerd in het team Neate Racing Powered by Motul, was de levende Tourist Trophy legende samen met landgenoot Steven Neate voor het eerst in Francorchamps. Steven Neate nam een voorzichtige start, die hem na een ronde de vijfde plaats opleverde. Het commando vooraan wordt snel in handen genomen door het Team Force met Gregory Fastré en Richard Hubin, de grote favorieten na hun indrukwekkende pole positie hier en hun overwinning op Le Castellet, de vorige manche van de European Classic Series.

De twee lokale coureurs bouwden al snel een comfortabele voorsprong op, ondanks een ‘stop & go’ opgelegd na een te lange relais. Achter hun, is een trio met Neate Racing Powered by Motul (McGuinness / Neate), het Roadrunner Team (Van Der Mark / Brand) en de Italianen van het Taurus team (Cantalupo / Caprara). Dan komen de twee Sweatshop Team Phase One motorfietsen (inclusief die van Stéphane Mertens bijbehorende Mike Dickinson). De tweede Honda van het Team Neate is niet al te ver, terwijl de Ducati No. 666 met Gian Mertens / Jan De Vos / Kris Steenhaut leveren het bewijs van regelmaat met af en toe een piek in de top 10, dat doen ook het Kaiser Classic Endurance Team (Oliver Škách / Manfred Kaiser) geleidelijk ook.

Na drie uur racen valt een bom. Richard Hubin met de nummer 56 Suzuki Team Force valt. Hij wordt naar het ziekenhuis overgebracht waar men (drie gebroken ribben, schouderblad en -gewricht en sleutelbeenbreuk..) vaststelt. Een opgave van het team is het resultaat. Een uitgelezen kans voor het team #17 Neate met McGuinness/Neate om naar de zege te stormen. Een overwinning voor de eer, omdat ze geen punten kunnen scoren in het kampioenschap. De eerste trede van het podium is voor het Nederlandse Roadrunner team die een ronde hebben voorsprong op het Italiaanse Taurus team. Ten slotte wordt Stéphane Mertens derde, en krijgt zo een opnieuw een podiumplek in Francorchamps met zijn teamgenoot Dickinson. Sweatshop Phase One tekent een mooi resultaat samen met Linden-Brasher voor de vierde plaats, met een voorsprong op ‘Neate Racing Sam’ John Neate geassocieerd met Jonathan Lodge. Gestraft voor een fout tijdens een race, moeten de Red Fox Grinta Belgen uiteindelijke de zesde plaats aan het team Kaiser Classic laten. De top 10 wordt gecompleteerd door de Duitsers van Motorradshop Bergkamen, het Zwitserse Nocki Classic Team en de Franse PoweRacing Japauto Club, die wederom het internationale karakter van de Europese Classic Series bewijzen.

Tekst: Motovroom – Foto's: vincentphoto.be

Partners

Back to top button