Motorcross

Preview: BMB-Pinkstertrofee te Axel op 16 mei

Na een kleine onderbreking hernemen de BMB-rijders hun kampioenschap. Na Mons is het nu de beurt aan het ONK-circuit van Axel voor de volgende confrontatie op Pinkstermaandag. Op het RES-circuit zullen de punten wellicht hard verdiend worden want de harde omlopen zijn op komst waardoor de zandhazen in Axel hun slag moeten slaan.

In Lommel introduceerde de organisatie een nieuw systeem voor de trainingen. Ook nu weer mogen alle rijders eerst 5 minuten vrij de omloop verkennen vooraleer de chronotraining van start gaat. Dit viel bij alle rijders in goede aarde en was duidelijk een stap vooruit voor de veiligheid van de rijders die nu eerst rustig het circuit kunnen verkennen.

Tijdens de eerste proeven werden meteen spijkers met koppen geslagen in de verscheidene categorieën. Alle rijders rijden voor de BK-punten behalve de inters die voor de challengertropfee kunnen strijden. De thuisrijders liggen vooral in die reeksen op de loer om punten goed te maken. In de MX2-klasse komt Cedric Grobben beresterk voor de dag. De KTM-rijder heeft dan ook de leiding gepakt in de tussenstand voor Josiah Natzke en titelverdediger Mark Boot die in Axel op zijn thuisterrein van start gaat. Max Engelen en Cyril Genot maken voorlopig de top vijf compleet. In de MX1-klasse staat Yentel Martens aan de leiding. De EK-leider mag in Axel echter tegenstand verwachten van Stefan Hage en Kristof Salaets. Jaimy Deleersnijder en Roy Sillien staan hier ook nog in de top vijf.  Zij worden ook uitgedaagd door de plaatselijke Roy Ghysel die in Axel nog steeds zijn mannetje kan staan. Zoals in de vorige proeven komen de MX1 en MX2-rijders uit in aparte reeksen wat de MX2-rijders toelaat hun kunnen te laten zien aan het publiek.

Vele ogen zullen ook naar de Juniors gaan waar dit jaar om ieder punt wordt geknokt. In de MX1 staat Dave Coeckaerts vooraan met één puntje meer dan de thuisrijders Gilles Goethals en Kelvin Smit. Bij de MX2 delen Thomas Delvoy en Dean Van Clapdorp de reekszeges onder elkaar maar laatstgenoemde kent Axel uiteraard de RES-omloop als zijn broekzak. Indien nodig kunnen de MX1 en MX2-klasse ontdubbeld worden zodat iedereen aan de start kan komen.

Zoals gewoonlijk start het programma in Axel om 9 uur met de trainingen. Het rennerspark opent de deuren op zondag om 15.00 uur. Zoals steeds staat het ambuteam van Alert in voor de veiligheid.

 

Avesnes-Sur-Helpe

De week nadien, op zondag 22 mei, zijn we toe aan de zesde BK proef van het seizoen op het Franse circuit in Avesnes-Sur-Helpe. MCC Beaumont zorgt in samenwerking met de plaatselijke club voor een schitterende omloop en rekent dan ook op de aanwezigheid van talrijke BMB vergunninghouders. Er staan tevens 2 reeksen voor oldtimers op het programma en de dag wordt afgesloten met de 'Superfinale Makita' waarvoor een extra prijzenpot van 1500 EUR zal worden verdeeld onder de eerste 15 rijders.

Meer info:

– Axel (Nederland) maandag 16 mei: http://www.fmb-bmb.be/nl/mx_event/motocross-belgian-nationals-6

– Avesnes-Sur-Helpe (Frankrijk) zondag 22 mei: http://www.fmb-bmb.be/nl/mx_event/motocross-belgian-nationals-4

Partners

Back to top button