Snelheid

Het SUPERBIKE*IDM houdt halt in België

Van 15 tot 17 mei vindt de tweede meeting van de SUPERBIKE*IDM 2015 plaats. Op de legendarische Belgische omloop in Zolder starten de internationale toprijders in het Deutsche Motorradmeisterschaft. Markus Reiterberger is na de dubbele zege tijdens de seizoenstart op de Lausitzring de favoriet in de klasse Superbike.

Snelle bochten, een eigen karakteristiek en de beruchte Sacramentsheuvel: het Belgische circuit is legendarisch. Op de vier kilometer lange omloop vonden in de jaren ’70 en ’80 Formule 1-races plaats, later het WK voor motoren, DTM en de Amerikaanse Champ Car Serie. De laatste drie seizoenen komt ook de SUPERBIKE*IDM weer regelmatig op de kalender. Naast de SUPERBIKE*IDM staan in Zolder ook gastklassen op het programma: de Yamaha R6-Dunlop-Cup, de Suzuki GSX-R 750 Challenge, de Suzuki Gladius Trophy en de IG Königsklasse. “Veel rijders zijn gek op de omloop in Zolder. Bovendien ligt de omloop vlak bij voor de teams en fans uit Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en het Saarland”, vertelt Josef Hofmann, de Promotor van MotorEvents HMP.

Reiterberger leidt de klasse Superbike
Vorig seizoen domineerden de Ducati-rijders in Zolder. Maar dit jaar, bij de eerste races op de Lausitzring, kwam regerend kampioen Xavi Forés van 3C-Racing Team met zijn nieuwe Ducati 1199 Panigale R niet verder dan twee derde plaatsen. “We hebben de motorfietsen niet eerder dan maandag voor de eerste race in ontvangst kunnen nemen. Er zijn heel wat nieuwigheden, meer dan we gedacht hadden”, vertelt Forés, die in Zolder weer vooraan wil meerijden. Max Neukirchner doet het dit seizoen met de nieuwe Yamaha YZF-R1M voor Team Yamaha MGM. Op de Lausitzring pakte hij de pole en werd tweemaal tweede. Tegen Markus Reiterberger van Team Van Zon-Remeha-BMW op de BMW S 1000 RR was echter geen kruid gewassen. “De motorfiets is perfect, met een tijdswinst van om en bij de zes tienden van een seconde per ronde. Het zal echter nog sneller gaan”, aldus Reiterberger, dubbele winnaar in Lausitz.

Superstock 1000-rijders zijn gewapend voor Zolder
Enkele van de rijders van het sterke Superstock 1000-veld hebben zich grondig op de race in Zolder voorbereid. Onder hen is er Mathieu Gines (Langenscheidt Racing by Fast Bike Service, Yamaha YZF-R1M), die er op de Lausitzring vooraan bij was en na twee tweede plaatsen in de klasse ook leider in het kampioenschap is. Ook Marvin Fritz (Bayer-Bikerbox-Racing, Yamaha YZF-R1M), die vorig jaar de Supersport 600 klasse won en nu naar de klasse Superstock 1000 overgestapt is, reed begin april al in Zolder. “Dat kan een voordeel zijn”, aldus Fritz. Ook van de partij in Zolder is Lukas Trautmann (Freudenberg Racing Team, Yamaha YZF-R1M). De winnaars van de Yamaha R6-Dunlop-Cup 2014 is ook nieuw in de klasse. Op de Lausitzring zorgde het 19-jarige talent met een zege in de eerste race voor ophef. In de tweede viel hij, maar in Zolder is hij weer van de partij. Ook Roman Stamm (Kawasaki Schnock Team Motorex, Kawasaki ZX-10R) en Danny de Boer (Team SWPN, Yamaha YZF-R1M) zijn kanshebbers op de titel. Johannes Kanzler is daarnaast aanwezig als gaststarter.

Lauslehto en Bühn domineren de Supersport 600 klasse
Na een jaar in het Spaanse Moto2-EK, kwam Jan Bühn (Team Räth-Romero-Yamaha, Yamaha YZF-R6) naar de Lausitzring en hij was er succesvol in de klasse Supersport 600. De eerste race won hij, in de tweede viel hij op twee ronden van het einde, toen hij de tweede plek in handen had. “Bij de laatste races die hij reed in Zolder was Jan tweede”, schetst Diego Romero de kansen van de rijders in. Tegenwind krijgt Bühn van Tatu Lauslehto (Team Suzuki Stoneline-Mayer, Suzuki GSX-R 600). De Fin voert de rangorde aan met een tweede en eerste plaats. Achter hem ligt Christian von Gunten (Kawasaki Schnock Team Motorex, Kawasaki ZX-6R), die met een tweede plek zijn beste klassering ooit in de SUPERBIKE*IDM behaalde.

Strijd in de SuperNaked klasse
In de nieuwe klasse SuperNaked gaan in Zolder twee rijders met sterke troeven van start: Kjel Karthin (Team KARTHIN MSB Suzuki, Suzuki GSR750) en Michael Galinski (Team Yamaha MGM, Yamaha MT-09). Zij lagen amper enkele seconden van elkaar op de Lausitzring. Ook in Zolder mogen we ze vooraan verwachten in de strijd om de zege.

Spectaculaire Sidecar-races
In de Sidecar-klasse staan Uwe Gürck en Manfred Wechselberger (Polizei Sport Verein Wels Gürck Racing, LCR BMW) helemaal vooraan. De routiniers wonnen afgetekend hun race. Tweede werden Roscher-Burkard (BMW Motorrad France, Team Penz13). André Kretzer en Jens Lehnertz (MSC Freier Grund e.V. im ADAC, F1 LCR Sidecar) gaan op zoek naar revanche in Zolder. De vicekampioenen van 2014 startten op de Lausitzring van de pole positie, maar vielen met elektronische problemen weg. Gaststarters op Circuit Zolder zijn Chris Baert en Georges Pirlot.

Klik hier voor de timing

 

 

Partners

Back to top button