Motorcross

Lommel opent motorcross-seizoen

Aanstaande zondag 16 februari staat in Lommel de eerste wedstrijd van het FMB/BMB motorcross-seizoen 2014 op de kalender. Met ‘Dash for Cash’ – rijden voor euro’s – wil organisator BeTeMo het publiek veel strijd bieden. Voor de toprijders is het ook de gelegenheid om zich te testen voor het komende GP-seizoen.

Dash for Cash. Zo afficheert vzw BeTeMo de eerste wedstrijd van het motorcross-seizoen 2014. En dat moet ook letterlijk genomen worden. De rijders in de MX1/MX3- en MX2-categorieën ontvangen geen startgeld, maar krijgen bovenop de bestaande prijzengeldbarema’s extra geldprijzen. De winnaar in de MX1/MX3-klasse gaat bijvoorbeeld met 2.500 euro extra naar huis.
BeTeMo begon in 2012 met het concept. De achtergrond was dat het moeilijker werd om toprijders zo vroeg in het seizoen onder contract te krijgen, zeker ook toen GP-organisator Youth Stream de start van het wereldkampioenschap ging vervroegen. Men besloot toen het budget dat er voor startgeld voor de GP-toppers was in de prijzenpot te steken. Het eerste jaar waren er meer dan 100 toprijders uit binnen- en buitenland ingeschreven, maar “… toen zijn we uitgesneeuwd,” zoals Leon Van Gestel van BeTeMo het zegt. “De sneeuw was een streep door de rekening.” Vorig jaar kon de wedstrijd ook al niet doorgaan, nu wegens een administratief probleem, waardoor er geen vergunning kon worden afgegeven door de VMBB (de Vlaamse afdeling van de nationale Belgische Motorrijdersbond). Dit jaar zijn er geen weers- of administratieve problemen en kan men organiseren. Voor ‘Dash for Cash’ is het dus derde keer goede keer.


Facebook

Lommel is niet alleen voor de Belgische rijders maar ook voor veel rijders uit het buitenland hun eerste cross van het seizoen. De Belgische wedstrijd stond op de internationale kalender aanvankelijk samen met de wedstrijd in het Franse Valence dat enkele toprijders (zoals wereldkampioen MX2 Jeffrey Herlings) had aangetrokken. Maar de Franse organisatoren hebben hun wedstrijd af moeten lassen omdat door de vele regen van de laatste tijd het met een dikke laag slijk bedekte terrein onberijdbaar is geworden. In Lommel stelt de regen de organisatie geen problemen en de weersvooruitzichten voor zaterdag en zondag zijn redelijk. Bovendien gaat het kwik richting 12 graden.
Een deel van de rijders die aanvankelijk in Valence zouden rijden, toont nu interesse om in Lommel aan de start te verschijnen. Dat maakt dat het deelnemersveld in Lommel er alleen maar aantrekkelijker door wordt. BeTeMo had al veel buitenlandse rijders weten aan te trekken. Onder meer door gebruik te maken van de sociale media. Leon Van Gestel: “Ik heb een groot aantal Facebook-contacten een bericht in vier talen uitgestuurd. Bijvoorbeeld naar Deense rijders. Ik weet dat veel Denen in ons land komen trainen. Nu komen van alle reacties binnen. Maar je moet er hard aan werken.”
Met MX1-toppers als onze landgenoot Joël Roelants, Zwitser kampioen Jeremy Delincé, de Duitser Marcus Schiffer, de Fin Santtu Tiainen, de Britse GP-relevatie Shaun Simspon, de Zweed Jesper Johnsson, de Est Gert Krestinov en de Nederlander Marc de Reuver in de MX-1-klasse en de Rus Alex Tonkov, de Franse ex-Europees kampioen Romain Febvre, de Nederland Michaël Hool en onze landgenoten Robin Bakens, Yentel Martens (thuisrijder), Brent Van Doninck en Ludovic Brevers in de MX2-klasse kan BeTeMo het publiek een interessant deelnemersveld voorschotelen.
Met de wedstrijd in Lommel zet BeTeMo overigens de traditie van de ‘voorjaarswedstrijden’ voort, al is het zowat in ons land de enig overgebleven ‘klassieker’ in de pre-GP-periode.

Lommel praktisch

datum: 16-2-2014
start oefenritten: 8.00 uur
eerste wedstrijd: 10.15 uur
einde wedstrijddag 17.47 uur
info: www.openingscross.be

 

Partners

Back to top button