Motorcross

Semi Finale EMX 65/85 In Siauliai – Litouwen : verslag van onze afgevaardigde ter plaatse

Slechts 3 Belgische rijders (Torre Van Mechgelen en Sacha Goblet in 85cc en Xen Temmerman in 65cc) konden zich rechtsteeks plaatsen voor deze semifinale. Deze werd verreden op een zeer mooie heuvelende en zanderige omloop. De rijders moesten er wel een verre verplaatsing voor over hebben.

Twee buitenlandse BMB-rijders konden zich ook plaatsen, nl: Viktor Leppala en Moritz Ernecker. Uit het klassement werden dan ook nog Timeo Mohring en Brian Gyles opgevist om deel te nemen aan de semifinale.

Bij de kwalificaties in 65cc kon Xen Temmerman zich vlot plaatsen voor de wedstrijden op zondag. In 85cc reed Torre Van Mechgelen zich in de top 5 in zijn kwalificatiegroep. Onze buitenlanders (Gyles, Ernecker en Leppala) konden zich ook rechtstreeks plaatsen. Sacha Goblet en Timeo Mohring werden verwezen naar de herkansings tijdstraining. Drama voor deze 2 rijders: Goblet reed de laatste minuut zijn beste rijd en stond 4de, dus kwalificatie. De laatste rijder die aantikte aan de finish verbeterde echter nog deze tijd, dus geen kwalificatie. Timeo Mohring die kende veel pech. Na een val werd een polsblessure vastgesteld, dus out voor het weekend, en de komende wedstrijden.

In de eerste reeks van de 65cc’s was Xen Temmerman  niet zo goed gestart. Hij schoof echter door van de 29ste naar de 18e plek, en er zat nog veel winst in. Echter, ook hij kende pech. Versnellingsbak naar de vaantjes en opgave. In de tweede reeks startte Xen beter, rond de 15de plaats. Hij rukte op naar 11 maar kende dan een kleine terugval om te stranden op een 16 plaats. In de totaalstand klokt hij af op de 21ste plaats. Dat is de eerste plaats die geen recht geeft op kwalificatie voor de EK finale in Loket (Tjechië).

In 85cc zagen we in de eerste reeks een oppermachtige Lucas Leok (Letland). Ernecker reed naar 3 en Leppala werkte zich van achter in het peloton naar een 11 plaats. Torre Van Mechgelen moest zich ook naar voor werken na een slechte start en tikte aan op 17. Brian Gyles, die wel goed gestart was, moest tevreden zijn, na een val, met de 18de plaats.

In de 2de reeks eindigde Ernecker weer 3de. Leppala reed weer van achter naar een 7de plaats. Daar wat fouten scoorde Gyles een 26ste plaats. Pechvogel hier was Torre Van Mechgelen, die na een zware val geblesseerd moest opgeven. Een schouderletsel zal hem dwingen tot enkele weken rust. Hier dus alleen rechtstreekse kwalificatie voor Loket voor Ernecker en Leppala.

Als algemeen besluit kunnen we toch wel stellen dat, zeker qua resultaten, deze semifinale een tegenvaller was voor de Belgische rijders. Zeker jammer voor de rijders die geblesseerd de lange terugreis moeten aanvatten.

Heerde

Volgende afspraak: het junior WK in Heerde (NL) op 13 en 14 juli. Het moge duidelijk zijn dat we ook daar voor de meeste van onze rijders dat weekend moeten aangrijpen als leermoment en ervaring opdoen. Niettemin hopen we van sommigen toch op een goed resultaat. En daar komen onze sterke 125cc-ers ook in actie. Dus allen aanwezig in Heerde om onze jonge Belgian Knights aan te moedigen .

Robert Gielis

Partners

Back to top button