“Nummer 9” voor Antonio Cairoli, geen MXON voor Desalle

Antonio Cairoli is in het Nederlandse Assen de nieuwe MXGP Wereldkampioen 2017 geworden. De Italiaanse Red Bull KTM rijder had in de eerste reeks genoeg aan een tweede plaats om de wereldtitel al vroegtijdig binnen te halen met nog één wedstrijd te gaan in het Franse Villars sous Ecot. Voor de bijna 32-jarige Siciliaan is dit al zijn negende wereldtitel uit zijn carrière en komt hiermee net achter recordhouder Stefan Everts te staan die 10 titels op zijn palmares heeft staan.

Antinio Cairoli liet zich in 2004 een eerste keer opmerken door zijn allereerste Grand Prix zege te pakken op de flanken van de Citadel in Namen. In dat seizoen pakte hij ook de derde plaats in de eindstand van het Wereldkampioenschap MX2. Het jaar erop kwam al meteen zijn eerste grootste succes in de MX2 klasse met de wereldtitel op de De Carli Yamaha motor. Nadat hij in 2006 geklopt werd door de Fransman Christophe Pourcel, pakte hij in 2007 zijn tweede wereldtitel in de MX2 klasse.

In 2009 zette Cairoli de stap richting de MXGP klasse waar hij meteen al de titel binnen pakte en dit nog steeds op Yamaha. Het jaar erop verhuisde hij samen met het Italiaanse De Carli Team naar de KTM stal. Dit was meteen het perfecte huwelijk want de komende vier jaar (2010-2014) bezorgde Cairoli het Oostenrijkse merk de wereldtitel in de MXGP klasse. Na deze succesvolle jaren kwamen er twee seizoenen aan met blessureleed, toch kon Antonio Cairoli het tij terug keren en dit seizoen zijn negende wereldtitel uit zijn carrière binnen pakken.

Blessure Clément Desalle, seizoen voorbij

In het begin van de eerste manche in de MXGP van Assen kwam Clément Desalle in aanvaring met een andere rijder waarop hij van de baan raakte. De Kawasaki rijder kwam onzacht tegen de nadarhekkens terecht en liep hierbij een blessure aan de rug op. Desalle heeft de uitstekels van de onderste ruggenwervels gebroken. Gelukkig geen al te erge kwetsuur maar hierdoor zit het seizoen van de MX Panda er wel op.

De vierde plaats in de WK stand van Desalle komt niet meer in gedrang daarvoor is zijn voorsprong op zijn naaste achtervolgers, Tim Gajser en Romain Febvre, te groot. Voor het Belgische MXoN team is dit uiteraard slecht nieuws. Hoewel Clément geen operatie diende te ondergaan werd hij vannacht wel ter observatie in het ziekenhuis gehouden.

Team manager Joel Smets selecteerde Kevin Strijbos ter vervanging van Clément.

Palmares Antonio Cairoli :
• 2004 – MX2 (Yamaha) – 3de (1 GP)
2005 – MX2 (Yamaha) – 1ste (6 GP)
• 2006 – MX2 (Yamaha) – 2de (3 GP)
2007 – MX2 (Yamaha) – 1ste (11 GP)
• 2008 – MX2 (Yamaha) – 6de (4 GP)
• 2009 – MX1 (Yamaha) – 1ste (4 GP)
2010 – MX1 (KTM) – 1ste (8 GP)
2011 – MX1 (KTM) – 1ste (6 GP)
2012 – MX1 (KTM) – 1ste (11 GP)
2013 – MX1 (KTM) – 1ste (9 GP)
2014 – MXGP (KTM) – 1ste (9 GP)
• 2015 – MXGP (KTM) – 7de (2 GP)
• 2016 – MXGP (KTM) – 2de (3 GP)
2017 – MXGP (KTM) – 1ste (6 GP)

Tekst : MXmag.be
Foto : CDS

maandag, september 11, 2017